Dilluns, 15 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector vitícola cada cop és més conscient de la necessitat de treballar vetllant l’ecologia i el medi ambient

El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, Joan Aguado, ha presentat aquest matí la jornada de conclusions de l’EcoSostenibleWine, el congrés internacional organitzat per l’INCAVI i que va aplegar més de 200 persones d’arreu del món a Vilafranca.

<p />

Com ha remarcat el director, aquesta jornada s’ha organitzat donat l’èxit obtingut en les jornades internacionals EcoSostenibleWine i les peticions del sector perquè es fes una jornada més reduïda amb les seves conclusions i, especialment dirigida a viticultors i enòlegs. Així doncs, avui s’han reunit més de 60 persones a l’Escola de Viticultura i Enologia que l’INCAVI té a Espiells (Sant Sadurní d’Anoia). <br />Aguado ha afegit que, des de les Estacions Enològiques que l’INCAVI té a Reus i a Vilafranca s’està fent una important aposta perquè Catalunya sigui pionera en la innovació de la viticultura i l’enologia i, especialment en l’ecològica. Una prova d’aquest treball constant de l’INCAVI és que la Unió Europea ha aprovat un INTERREG pel projecte RED BIO, presentat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, el CREDA, l’INCAVI, l’IRTA, la Universitat de Barcelona i la Unió de Pagesos. Aquest projecte estableix una xarxa d’experimentació, intercanvi i transferència de tecnologia per afavorir el desenvolupament de la producció agrària ecològica del sud de França i de Catalunya. Aquestes actuacions tindran un valor total de 2,7 milions d’Euros, 1,7 aportats per la Unió Europea.

En relació a les conclusions, primer s’ha fet un balanç de la situació actual de la viticultura i l’enologia ecològiques a Catalunya i dels principals mercats exteriors per aquest tipus de producte, com són Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units. La segona part de la jornada ha anat dedicada a les noves pràctiques en vitivinicultura sostenible i s’ha explicat l’estudi que s’està desenvolupant a l’INCAVI sobre la coberta vegetal com a tècnica de maneig en la vinya, entre d’altres. La darrera part de la sessió s’ha tractat la viticultura del segle XXI en el nou context del canvi climàtic i s’ha avançat el treball que està fent l’INCAVI sobre la Guia de Millors Tècniques Disponibles en el Sector del Vi.<br />A més de la presentació de les conclusions, des del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) s’han explicat quins són els costos de la producció ecològica i, d’altra banda, els enòlegs Josep Maria Albet i Noya i Joan Franch han posat en comú les seves experiències en l’aplicació de l’agricultura ecològica i la biodinàmica als seus cellers i vinyes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: