Dimecres, 1 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament dels Monjos presenta la senyalització al Parc de la Memòria

Al llarg de tota la setmana passada Santa Margarida i els Monjos va commemorar els setanta aniversari dels bombardeigs franquistes que es van produir en aquesta localitat durant la Guerra Civil i que van causar 12 víctimes entre la població civil.

Els actes aplegats sota la denominació Sota les Bombes, van incloure diferents propostes com ara conferències, projeccions de documentals, la presentació d’un llibre o visites guiades als refugis. Divendres es va projectar el documental Catalunya sota les bombes i posteriorment es celebrava una taula rodona titulada "Les altres protagonistes: el paper de les dones durant la Guerra Civil i la postguerra", moderada per l’historiador Daniel Sancho.
Els actes centrals del programa es concentraven dissabte i començaven al matí amb una caminada que servia per visitar els refugis de la Margaridoia, Cal Rubió i del Serral, que s’han senyalitzat com Espais de l’Aviació Republicana del Memorial Democràtic de la Generalitat.

L’acte institucional de commemoració dels 70 anys dels bombardeigs franquistes es va celebrar al Parc de la Memòria que s’està condicionat de forma paulatina.

Les visites guiades van servir també per presentar el refugi de Cal Rubió que acaba de ser desenrunat i es podia visitar per primera vegada.

En el transcurs dels parlaments a més de les autoritats també va intervenir Josep Capellades, mecànic de la II esquadreta de xatos que va estar a l’aeròdrom dels Monjos durant la Guerra Civil.

A continuació es va fer un petit recital de cançons a càrrec de Maria Cinta Curto acompanyada de Mireia López, al teclat. I en acabar, hi va haver un tast de menges de postguerra.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: