Dijous, 9 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La rendibilitat dels viticultors cau un 25% segons denuncia Unió de Pagesos

Tot i que aquesta campanya la baixada del preu del raïm ha estat lleugera, les inversions fetes per a combatre les diferents plagues que han afectat les vinyes, principalment el míldiu, han situat els viticultors en una situació complicada per cobrir els costos.

Unió de Pagesos xifra la pujada dels costos de producció en un 15% i a això cal afegir que, a falta de dades finals, la producció ha baixat un 10% respecte l’any passat. <br />Els responsables de la Unió de Pagesos van valorar ahir a Vilafranca la campanya d’enguany, que segons afirmen ha comportat un 25% menys de rendibilitat respecte l’anterior.

Els responsables del sindicat han destacat que aquesta campanya el preu del raïm o bé s’ha mantingut, en el cas dels elaboradors que han pagat entre 50 i 60 cèntims el quilo, o ha baixat lleugerament situant-se en un preu mínim de 23 cèntims el quilo. <br />Respecte a la qualitat és bona i aquells pagesos que han fet els tractaments pertinents, han veremat un raïm blanc excepcional quant a sanitat i graduació alcohòlica i uns negres que han sorprès.<br />La davallada de producció s’ha centrat bàsicament en les varietats de xarel.lo i merlot.

Els responsables de la Unió de Pagesos també han criticat les inspeccions a les vinyes que fa Inspecció de Treball, perquè s’”extralimiten” i generen por entre els viticultors.<br />La majoria d’inspeccions es van fer a l’inici de la verema i alguns associats del sindicat tenen expedients oberts, que caldrà veure com evolucionen.<br />Josep-Joan Saumell, coordinador del sindicat a la comarca, critica les formes.

D’altra banda, Unió de Pagesos es mostra contrari a la decisió del Consell Regulador del Cava d’augmentar un 10% el rendiment màxim per hectàrea, just abans d’una verema, que ja es preveia amb una baixada de la producció. Per al sindicat aquesta decisió només respon a la voluntat de l’agroindústria d’augmentar l’oferta per mantenir els preus a la baixa.

El responsable nacional del sector de la vinya d’ Unió de Pagesos, Joan Santó, també ha donat xifres de la repercussió de l’abandonament de vinyes de la nova OCM a la comarca.<br />Dels 25 expedients presentats, 10 corresponen a pagesos majors de 65 anys i que abandonen tota l’explotació, cosa que representa un 40% respecte el total d’expedients presentats. Al Baix Penedès s’han presentat 18 expedients, sent 10 prioritaris, i al Garraf són 2. En conjunt, les 3 comarques són de les que tenen menys sol·licituds en relació amb la seva superfície.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: