Dimecres, 1 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Innovació i valoració dels treballadors, claus per afrontar la crisi

Joan Coscubiela diu a Vilafranca que podem sortir reforçats de la crisi amb una aposta clara per la innovació i la formació dels treballadors.

<br />El secretari general de Comissions Obreres de Catalunya Joan Coscubiela ha pronunciat a l’hotel Domo una conferència titulada “De veritat volem un altre model econòmic i social?” en el marc d’una nova sessió del Tribuna Oberta Vilafranca. El líder sindicalista ha començat parlant de que era evident que ens trobaríem en una situació de crisi des de feia temps. Principalment perquè, d’una banda, es deia que calia buscar un nou model econòmic i social basat en l’estat social i, de l’altra, totes les accions econòmiques corrien en direcció contrària. En aquest sentit, Coscubiela insistia en què tot benefici empresarial i, en definitiva, tot creixement econòmic, anava a parar al sector immobiliari o a productes financers. I, en canvi, no s’invertia ni en innovació i recerca, ni en formació per als treballadors. A més, es produïa una altra contradicció: que l’economia de mercat espanyol ha creat un exèrcit d’immigrants que han constituït una reserva de mà d’obra barata per a seguir mantenint un model insostenible. Per tots aquest motius, Coscubiela creu que s’ha de canviar totalment el rumb per intentar sortir reforçats de la crisi. I, sobretot, treballar per la innovació i deixar d’infravalorar els treballadors.

<br />Coscubiela afirmava que les empreses que millor afronten una crisi econòmica són aquelles que tenen treballadors formats i implicats en ella, per tant s’hi ha de sentir valorats.<br />En termes més concrets, el líder sindical va parlar del sector vitivinícola per respondre una de les preguntes formulades després de la conferència per part del propietari de Bodegas Torres, Miguel Torres. Segons Coscubiela, aquest sector ha de lluitar perquè la Denominació d’Origen Penedès assoleixi la màxima qualitat i, per tant, pugui competir a nivell nacional i internacional.

<br />Coscubiela també va criticar, en el transcurs de la seva conferència, un tipus de model econòmic en què les empreses, i també els bancs, es dediquen a externalitzar tot el que no poden assumir. I va parlar de les conseqüències nefastes que pot tenir la crisi en la petita i mitjana empresa; especialment en els seus treballadors, que són els primers que cauen.<br />Joan Coscubiela deixa el seu càrrec al sindicat al mes de desembre després de més de deu anys al seu capdavant.<br />El proper Tribuna Oberta serà el dia 4 de desembre i comptarà amb la participació del Síndic de Greuges de Catalunya Rafael Ribó.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: