Dimarts, 23 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Govern de la Generalitat ha aprovat avui definitivament el Pla Director de l’Alt Penedès

El Consell Executiu ha aprovat avui el Pla director territorial de l’Alt Penedès, un instrument de coordinació del planejament urbanístic dels diferents municipis de la comarca. Com a tal, avança, entre d’altres qüestions, les àrees més aptes per al desenvolupament urbanístic, les que es proposa protegir especialment per raons de paisatge i les de reserva d’infraestructures.

L’elaboració del Pla director territorial de l’Alt Penedès és fruit d’un acord entre el Govern de la Generalitat i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès per tal que la comarca disposi d’un instrument específic de planificació comprès dins l’àmbit del Pla territorial metropolità de Barcelona. El Pla ha estat elaborat de manera consensuada entre el DPTOP i els ajuntaments de la comarca. <br />El Pla director territorial de l’Alt Penedès, que avui ha finalitzat la seva tramitació, té com a objectius principals garantir la qualitat de vida i el desenvolupament sostenible, ordenar les implantacions sobre el territori, i localitzar l’activitat econòmica als espais idonis.<br />Durant la fase d’exposició pública es van rebre un total de 78 al·legacions  de particulars i institucions, que en alguns casos han portat a variar algunes de les estratègies de creixement per alguns municipis, o el traçat proposat per a determinades infrastructures de mobilitat.

El Pla director proposa estratègies de creixement que hauran de recollir els planejaments municipals, dividits en creixement mitjans, moderats, de reequilibri i de consolidació. Així, per exemple creixement moderat s’aplicaria a Vilafranca, i Sant Sadurní, amb participació també com a eix de polaritat principal Santa Margarida i els Monjos. Moderat haurà de ser el creixement de Gelida, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, i després de la informació pública s’ha afegit La Granada.<br />S’estableixen també dos tipus de sol protegit, un per raó dels valors naturals o ambientals, i un altre per a la vinya. I fa previsions en temes de xarxa viària i potenciació del ferrocarril.<br />Pel que fa a les carreteres, hi ha d’haver nous laterals de l’autopista AP-7 al seu pas per Vilafranca i els Monjos; i una nova via de l’eix central que es planteja com a alternativa a l’actual traçat de N-340, amb un recorregut en molts punts paral·lel a la línia ferroviària d’alta velocitat. Es vol també adequar i millora l’actual 340 de Vilafranca al Port de l’Ordal. Pel que fa al ferrocarril, el pla recull el traçat proposat pel ferrocarril orbital, en el tram previst entre Vilanova i Vilafranca; la millora dels serveis ràpid
<script src="plugins/editors/jce/tiny_mce/themes/advanced/langs/en.js?150beta4" type="text/javascript"></script>
s entre la comarca i l’àrea metropolitana.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: