Diumenge, 12 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’engegarà un estudi per determinar si l’activitat de l’empresa Agma ha suposat un perill per a la salut dels seus treballadors

La Plataforma ha arribat a un acord amb la Universitat Pompeu Fabra perquè tiri endavant l’estudi un cop tinguin la informació que se’ls demana.

Representants de la Plataforma per a la Salut i el Medi Ambient van oferir ahir al vespre una roda de premsa a l’Escorxador per plantejar la seva voluntat d’engegar un estudi sobre els possibles efectes de l’activitat de l’empresa Agma, que es dedicava a la refineria d’alumini. La fàbrica, que estava situada al barri de Puigdesser dels Monjos, va tancar fa anys. Però la Plataforma sospita que els residus que es van abocar i la mateixa activitat que feien els treballadors ha estat la causa que alguns d’aquests patissin malalties. Les representants de la Plataforma estaven ahir acompanyades per la Carolina i la Montse, vídues de dos ex treballadors d’Agma. Elles també tenen aquesta sospita i, per això, s’han emparat en la Plataforma per demanar l’elaboració d’un estudi sobre els efectes de l’activitat que feien els seus marits.<br />Aquest estudi serà encarregat a la Universitat Pompeu Fabra però ara és necessari comptar amb un llistat dels ex treballadors de la fàbrica. La Plataforma es va posar en contacte amb el Departament de Salut Laboral del sindicat Comissions Obreres i van demanar la llista a la tresoreria de la Seguretat Social. Però, des d’aquí se’ls va dir que havien de demanar-la al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Ara estan a l’espera d’obtenir aquesta informació i opinen que el procés hauria de ser molt més ràpid.

En nom de la Plataforma cívica, Mercè Mestres afirmava que es tracta d’una demanda totalment justa i que s’han de donar les explicacions necessàries a les famílies.

La Plataforma ha convocat als ex treballadors de l’empresa i als seus familiars a una reunió que tindrà lloc el proper dilluns 26 de maig, a dos quarts de nou del vespre, a la sala 4 de l’Escorxador, amb la finalitat de buscar més suport. De moment, també compten amb el recolzament del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. <br />L’antiga fàbrica refineria d’alumini Productos Agma estava situada als anys 60 al barri del Molí d’en Rovira, a Vilafranca, i després, des del 64, als Monjos, al barri del Puigdesser. Als anys 80 va patir problemes econòmics i per estalviar-se despeses, va començar a endarrerir el trasllat de les escòries als abocadors controlats i els va començar a emmagatzemar a la pròpia planta. Finalment, va fer fallida i va deixar 35.000 tones d’escòries alumíniques a la intempèrie que van ser retirades a principis de l’any passat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: