Dilluns, 6 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els agents rurals denuncien més de 20 abocaments incontrolats de runa a l’Alt Penedès

L’Àrea Bàsica del Cos d’Agents Rurals de l’Alt Penedès ha tramitat 21 denúncies administratives i ha tancat, com a mesura cautelar, quatre grans abocaments de runa a Gelida, Subirats i el Pla del Penedès.

Les denúncies i els tancaments són el resultat de les nombroses inspeccions que es van efectuar l’any 2007, quan el cos d’Agents Rurals va detectar un fort increment dels abocaments de terres i van observar que es duien a terme sense els permisos corresponents.<br />Arran d’aquestes inspeccions i de les peticions fetes des del Consell Comarcal, el Departament de Medi Ambient i Habitatge va decidir engegar una campanya de control dels abocaments incontrolats de terres a la comarca de l’Alt Penedès.  <br />El president del Consell, Francesc Olivella, ha recordat als nostres micròfons les gestions realitzades.

&nbsp;

Amb les inspeccions van constatar que la majoria d’abocaments eren il·legals, ja que no s’havia sol·licitat l’autorització administrativa al Departament de Medi Ambient i Habitatge, ni a l’Agència Catalana de l’Aigua. En alguns casos, els propietaris dels terrenys sí que tenien un permís municipal perquè l’indret s’utilitzés com a abocador, però aquest permís és insuficient si l’activitat es fa en zona forestal, en terreny de domini públic hidràulic i en funció de la quantitat de terres que s’hi pretén abocar.

Els agents rurals van observar altres irregularitats, com el fet que entre la runa s’abocaven altres residus, no perillosos, i que el propietari dels terrenys cobrava per permetre els abocaments.

Les terres que es dipositen a l’Alt Penedès provenen, principalment, de grans obres d’infraestructures que es duen a terme a l’àrea metropolitana, com l’AVE, la nova terminal de l’aeroport del Prat i la línia 9 del metro de Barcelona. El fet que els abocaments es facin a la nostra comarca és per la proximitat a l’àrea metropolitana, l’accessibilitat i la disponibilitat d’espais, principalment terres de conreu, on poder abocar les restes de les obres.<br /> Els propietaris dels terrenys on s’han fet els abocaments accepten que s’aboquin terres als seus terrenys principalment per dos motius. En primer lloc, els permet ampliar les zones de conreu i, en segon lloc, hi ha un objectiu econòmic, ja que cobren per camió abocat.

&nbsp;

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: