Diumenge, 5 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca commemora el Dia de l’Autonomia de la RAAN

Vilafranca commemora el Dia de l’Autonomia amb una conferència del diputat i representant de l’associació Amigos del Penedès Guillermo Espinosa. Espinosa va parlar de l’agermanament entre Vilafranca i Puerto Cabezas i l’huracà Fèlix.

La conferència tenia lloc ahir al vespre al saló de plens de l’ajuntament de Vilafranca i el conferenciant va ser presentat per la regidora de Cooperació Lourdes Sánchez, l’alcalde de Vilafranca Marcel Esteve i el president de l’Associació d’Amics de Puerto Cabezas Ramon Carbonell. El dia 30 d’octubre de 1987, fa vint anys, va entrar en vigor a Nicaragua l’Estatuto de Autonomía de la Costa Atlántica de Nicaragua, i des de fa uns anys se celebra la Festa de l’Autonomia, que ahir també es va celebrar amb aquesta conferència a Vilafranca. Guillermo Espinosa, diputat nicaragüenc i representant de l’associació Amigos del Penedès, mostrava la satisfacció de poder compartir un dia tan important amb Vilafranca.Amb l’Estatuto de Autonomía es reconeix la identitat política, cultural i territorial d’un poble pluricultural i multiètnic. Es reconeixen les llengües pròpies de les diferents comunitats ètniques i indígenes pel seu ús oficial. Les reivindicacions dels pobles indígenes de la Costa Atlàntica de Nicaragua es una lluita continuada ja que estan mancats de les mínimes estructures i serveis per l’abandó i desconeixement del diferents governs de Managua, tot hi ser una regió rica en recursos naturals.

Aquest any, la Diada de l’Autonomia ve marcada pels efectes devastadors de l’huracà Fèlix, que ha afectat a una tercera part de la regió. Puerto Cabezas ha estat un dels municipis més afectats pel pas de l’huracà la matinada del passat 4 de setembre. Amb motiu de la situació d’emergència, es va iniciar a Vilafranca la "Campanya d’Emergència i Reconstrucció de Puerto Cabezas", una campanya d’activitats de sensibilització i de recollida de fons, per fer arribar el màxim d’ajut possible per a la reconstrucció de les zones afectades del municipi. Després de les destrosses causades per l’huracà, Les prioritats més immediates són la reconstrucció de les cases, els serveis i les infrastructures; disposar de llavors per sembrar el camp i garantir al més aviat possible l’alimentació bàsica de part de la població; i la lluita per la neteja dels boscos i la prevenció d’incendis forestals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: