Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una seixantena de professionals d’arreu de Catalunya van participar en les jornades d’arqueologia

Les jornades d’arqueologia van ser organitzades amb el propòsit de plantejar l’estat de la qüestió de l’arqueologia a Catalunya que servís de marc a una reflexió sobre el desenvolupament de l’arqueologia al Penedès. Es tractava de plantejar-se dues preguntes: quins són els recursos en matèria de coneixement, preservació i difusió del patrimoni arqueològic de la comarca?; i Què cal fer per dinamitzar aquests recursos en benefici de la bona gestió del patrimoni?

Les jornades van comptar amb la participació d’una seixantena de professionals procedents d’arreu de Catalunya i d’àmbits molt diversos: museus, administració local i autonòmica, associacions culturals, centres d’estudi i també empreses de serveis culturals.

<p align="left">La concreció de les pon&egrave;ncies i el grau d&rsquo;especialització dels assistents van fer possible un debat for&ccedil;a intens al llarg dels dos dies, el primer dels quals es va centrar en la situació general de l&rsquo;arqueologia a Catalunya en mat&egrave;ria de legislació, recerca, conservació i difusió. Una conclusió va obtenir el consens: la necessitat de trobar, a escala dels territoris concrets, espais de conflu&egrave;ncia dels diversos agents que intervenen en la gestió del patrimoni cultural i, m&eacute;s concretament, arqueol&ograve;gic: Generalitat, ajuntaments, museus, universitat i empreses.

<p align="left">&nbsp;

<p align="left">La segona jornada va centrar plenament el debat en l&rsquo;&agrave;mbit penedesenc. Les síntesis hist&ograve;rica sobre l&rsquo;evolució de la pr&agrave;ctica de l&rsquo;arqueologia al Pened&egrave;s i l&rsquo;estat de la q&uuml;estió sobre l&rsquo;acc&eacute;s al patrimoni arqueol&ograve;gic a les tres comarques van demostrar que aquest territori compta amb un potencial extraordinari en aquesta mat&egrave;ria. El debat va fer pal&egrave;s un ampli consens sobre el paper que podria assumir VINSEUM com espai de conflu&egrave;ncia per a l&rsquo;arqueologia penedesenca. Compta per fer-ho amb la voluntat de consolidar les funcions que el Museu no ha deixat d&rsquo;acomplir des de la seva fundació, &eacute;s a dir, d&rsquo;una banda conservar els materials extret de les excavacions de l&rsquo;Alt Pened&egrave;s i zones limítrofes i, d&rsquo;una altra banda, fomentar l&rsquo;encontre entre els investigadors professionals i els diletants.

<p align="left">La jornada va servir tamb&eacute; fer un recordatori i reconeixement a la figura de M&ordf; Rosa Senabre, Titina, per la feina que va fer per la millora de la recerca, la conservació i la difusió de l&rsquo;arqueologia al Pened&egrave;s i tamb&eacute; la seva tasca per a la professionalització i evolució de Museu de Vilafranca-Museu del Vi a VINSEUM. Museu de les cultures del vi de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: