Divendres, 3 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Delegació de l’Alt Penedès d’Òmnium Cultural organitza el Quart Curs d’Història de Catalunya

Els curs està dedicat aquest any al segle XIX al Penedès i en concret als aspectes de cultura i societat. L’impartirà el vilafranquí Joan Solé i Bordes, llicenciat en Filologia Catalana, els dijous 28 de setembre, 26 d’octubre, 9 i 23 de novembre i 7 i 14 de desembre, de les 8 a un quart de 10 del vespre a l’Escorxador.

El programa d’aquestes sis sessions s’iniciarà amb el Penedès a l’acabament del segle XVIII i cap a la guerra del Francès, amb els referents dels Barba (entre ells Manuel Barba i Roca), els Milà (amb el referent de Josep Milà de Ferran) i els Vidal (Vidal i Verdaguer). Tot seguit s’analitzarà el panorama entre les primeres carlinades, amb referències a les famílies Freixas (descendents del corregidor Lluís Freixas) i Miret (especialment Jordi Miret). El curs entrarà després en el pas del romanticisme a la renaixença amb referències als germans Milà i Fontanals i a Xavier Llorens, sense oblidar l’embranzida republicana que qualla el 1868 i que té com a referents Antoni Maria Fontanals i els germans Gaietà, Eduard i Enric Vidal i Valenciano. Pel que fa a l’empenta local al darrer terç del segle XIX, s’analitzaran els referents de Ramon Freixas, de Parera i Marquès i de Coll i Cunillera. Un altre apartat és dedicat a la vertebració social amb el Cor del Penedès, el Casino de la Unió i l’Ateneu Obrer. Finalment, s’estudiarà el paper de la premsa local al segle XIX, a mig camí entre la política i l’Església, amb les referències de Josep Morgades, Torras i Bages, Pere Alagret i Claudi Mas i Jornet, en conjunt referents que ens proporcionen claus per poder interpretar aspectes del segle XX.

 

El curs comptarà amb el recolzament de material audiovisual, esquemes, textos i bibliografia i es lliurarà un diploma a tots els que hi assisteixin amb regularitat. El curs és gratuït per als socis d’Òmnium Cultural, per a totes les altres persones que hi vulguin assistir el preu de la matrícula és de 10 euros. Les inscripcions es poden fer al telèfon . 93. 892.19.46 (els dimarts i dijous de 8 a 2/4 de 10 del vespre) o el mateix dia 28 de setembre a l’Escorxador, abans de la primera sessió.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: