Dimarts, 23 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP reclama al DARP que liquidi els deutes amb els viticultors pels plans de reestructuració

Unió de Pagesos reclama al Departament d’Agricultura que certifiqui i liquidi els ajuts compromesos i pendents per les mesures dutes a terme pels viticultors dins els plans de reestructuració per la campanya 2005-2006. El sindicat vol que l’administració lliuri també els ajuts encara pendents i compromesos de campanyes anteriors, que ascendeixen a 5,8 milions d’euros, ja que els viticultors han realitzat les inversions per a la modernització de les explotacions a partir de la despesa compromesa

El sindicat també demana, respecte als plans de reestructuració i reconversió, que es publiquin les condicions per la campanya 2006-2007, ja que a partir de la campanya 2005-2006 poden variar cada any. El responsable del sector de la vinya del sindicat Unió de Pagesos, Joan Santó, comenta que aquestes actuacions son necessàries per tal que els pagesos catalans puguin ser competitius amb la resta del mon.

 

A més, el sindicat considera que cal que s’obri la via dels plans de millora que permetin la modernització de les seves explotacions als viticultors professionals que no estan inclosos actualment als plans de reestructuració i reconversió de la vinya i també als joves que s’incorporen al sector.

 

 

Tot i que el finançament dels plans de reestructuració i reconversió de la vinya − l’eina que contempla l’actual OCM per modernitzar les explotacions i adaptar-les a les exigències del mercat actual − és íntegrament europeu, les comunitats autònomes poden incloure fons propis o avançar els recursos en cas de ser necessari. La negativa del DARP a fer-ho ha comportat que no hi hagi els recursos disponibles per les mesures certificades cada campanya, tot i que els viticultors sí que han realitzat les inversions compromeses. Joan Santó tot i recordar que la Generalitat no te cap obligació d’aportar fons, si lamenta de la manca de voluntat de l’administració catalana de fer una actuació que altres governs autonòmics si han fet, bé completant els fons europeus, o bé avançant els diners.

 

 

El sindicat pagès lamenta també que de fet els diners de la campanya 2006-2007 s’estan esperant per tal de pagar les certificacions de la del 2005-2006, amb la qual cosa sempre es va per darrera de les necessitats del sector.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: