Divendres, 3 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Sastreria Terrades tanca les portes aquest dissabte, després de 85 anys

Un negoci amb 85 anys d’història, dues generacions i un ofici, el de sastre, s’ acomiaden de Vilafranca i comarca aquest juny. La sastreria del carrer de Santa Maria i la botiga de confecció del carrer de la Cort tiraran la persiana avall definitivament, aquest dissabte, 1 de juliol.

Joan Terrades ja ha complert els 65 anys i tot i que li sap greu trencar aquesta trajectòria, afirma que la realitat s’imposa. El negoci familiar no té continuïtat, perquè l’únic fill que té vocació comercial té idees de negoci diferents, i el Joan Terrades creu que li ha arribat l’ hora de tenir temps i disfrutar-lo.

Fent balanç a la seva trajectòria personal i a la del negoci familiar, recorda que abans la gent es feia fer un vestit a mida, seguint un cicle que marcava el calendari festiu: Nadal, Pasqua o Rams, la festa major i les revetlles eren moments en els quals s’estrenava roba. Com explica Terrades, s’ acostumaven a tenir 2 vestits “de mudar” a l’ any.

Tradicionalment, els colors que han funcionat han estat el gris i el negre pels vestits de casament, el gris clar, la gamma de marrons i verds, el granat també havia estat de moda i quant a roba, en funció de l’ època de l’ any, es triava la pota de gall, el quadret, el quadre de Gal·les o els llisos. En l’època de màxim esplendor, a principi dels seixanta, al taller hi havien treballat 22 persones i fins i tot donaven feina de cosir a fora.

Terrades però, també recorda com l’ arribada de les fabriques a Vilafranca, la Peyton o la Corsetera, van comportar canvis: les dones van abandonar molts tallers de confecció i se’n van anar a treballar a les fàbiques.

Joan Terrades, que es considera més sastre que botiguer, explica que el procés de creació que comporta crear un vestit de senyor continua sent un petit miracle per a ell.

Els pares de Joan Terrades van obrir el taller de sastreria del carrer de Santa Maria, l’ any 1921, i a costat mateix hi havia una altre sastreria. En aquella època es treballava i vivia al mateix habitatge i Joan Terrades va començar a respirar i a familiaritzar-se amb l’ ofici de ben petit. Als 17 anys ja se’n va anar a Barcelona a aprendre tall, de tornada va fer la mili com a voluntari a la caserna de Vilafranca i l’ any 1961 ja es va quedar a treballar al taller. Al cap de poc, l’ any 1968, va obrir juntament amb la seva dona la botiga de confecció del carrer de la Cort. Una trajectòria de 85 anys que acaba aquest dissabte.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: