Dijous, 9 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

4000 plats de xató es posen a la venta avui en la Ruta del Xató a Vilafranca

Aquesta és de fet, la primera de les catonades poulars de tots els municipis que ingren la ruta del xató.

La Rambla Sant Francesc és l’escenari avui d’una nova edició de la Festa del Xató, una celebració que dóna el tret de sortida a les xatonades populars que, en el marc de la Ruta del Xató i fins el mes d’abril , es celebren a les comarques de l’alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.

Aquesta és una festa que va agafant arrelament i que permet als visitants la possibilitat de degustar quatre dels cinc xatons que conformen la ruta Vilafranca, vilanova i laGeltrú, el Vendrell i sitges. al llarg del matí s’han anat fent demostracions de l’elaboració de les quatre salses de Xató en un escenari habilitat per a l’ocasió. Els mestres xatonaires de cada comarca han elaborat les diverses versions del xató.

Parlant amb Carles Montserrat, mestre xatonaire de sitges explicava el uqè ell consiera els orígens i les diferencies d’aquesta salsa.

A banda d’aquest apunt històric també ens ha comentat els ingredients bàsics per l’elaboració d’aquest xató

45:20- 45:32 " Els basics… falten". Carles Montserrat

A partir de les 11 d’aquest matí s’han posat a la venda 4000 racions de xató, que la gent ha anat degustant al llarg del matí. Les degustacions han deixat pas a les opinions, tant diverses com persones que han provat el xató

La Rambla Sant Francesc i voltants ha estat plena de bon matí ja que la xatonada coincideix amb el marcat d’artesans, la Fira de Dibuix i Pintura i també amb sant Antoni i la festa dels tres tombs.

A banda d’aquests actes la plataforma per una vegueria pròpia també s’ha reunit a la rambla per seguir anunciant la seva voluntat de creació d’una vegueria per al Penedès històric. Un acte que ha compta amb la presència de representats dels grups que han donat suport a aquesta iniciativa.

La festa del xató està organitzada pel patornat municipal de comerç i turisme i el gremi d’hosteleria de l’alt penedès, amb la col.laboració del consell Regulador de la DO penedès. La festa del xató ha començat a les 11 del matí i amb un tiquet de 6 euros es poden fer dues degustacions de xató, que inclou els coberts, pa , així com vi negre de la DO Penedès i obsequi del got.

Una de les novetats aquest any ha estat el taller popular de xató, on s’ha pogut aprendre a fer xató a l’estil de vilafranca.

La diada també ha comptat amb un concert de música tradicional a càrrec dels cosins del sac.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: