El Departament d’Agricultura preveu un inici de verema de 2025 millor que el de l’any passat
S’haurà de tenir en compte el fort increment de les temperatures mitjanes, tant màximes com mínimes, que pot afectar el ritme de maduració tecnològica i polifenòlica.
Segons una nota de premsa del Departament d’Agricultura, la climatologia i l’estat sanitari de les vinyes fan preveure «una bona recuperació de les varietats xarel·lo i macabeu, i una recuperació més moderada pel que fa a parellada».
La varietat xarel·lo presenta un augment al voltant del 28% en el territori de la DO Penedès, mentre que la varietat macabeu palesa una recuperació notable, amb un increment del 13,1%, després dels valors baixos que es van registrar els anys 2022 i 2024. La varietat parellada és la que presenta una millora més moderada, que encara se situa lluny dels valors mitjans històrics registrats.
Aquesta previsió, que ha dut a terme el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació mitjançant l’INCAVI, recull dades de sortida de raïm en les tres varietats majoritàries, en una xarxa de parcel·les distribuïdes pel territori de la DO Penedès des de 1984.
Aquestes xifres s’han de modular en funció de la climatologia particular de cada territori vitícola.
Pel que fa al calendari, aquest any l’inici de la verema presenta un lleuger retard, d’entre 1 i 3 dies, respecte de la campanya anterior a les zones de la costa i a Sant Sadurní d’Anoia.
L’estat sanitari de la verema en general és bo, amb presència d’algun focus de malura en les varietats sensibles, com és habitual. Aquest any, però, el mosquit verd no hi està causant problemes.