Acabar amb el malbaratament alimentari és encara una assignatura pendent
Parlem amb diferents sectors, que ens expliquen de quina manera reaprofiten els aliments i com és d’important que la població agafi consciència del problema ja que es llencen 1 de cada 3 aliments
Aquest diumenge s’ha commemorat el Dia Internacional de la Conscienciació de les Pèrdues i el Malbaratament alimentari declarat per primer cop el 2019 per sensibilitzar sobre la importància de reduir les pèrdues d’aliments que es podrien aprofitar.
A Catalunya es llencen cada any 262.000 tones de menjar que es podria aprofitar. Una de les entitats que rep menjar és el rebost solidari. La seva presidenta, Núria Figuera, apunta que la normativa que han de complir tant ells com els establiments proveïdors és molt estricta.
Des del Forn Rius el forner Fèlix Mestres explica que sempre intenten quadrar molt bé el producte que fan perquè en sobri poc. I quan passa, tenen diferents solucions. El pa sec, per exemple, el donen a pagesos per les gallines i les coques o tortells que sobren de les campanyes el que fan és col·laborar amb entitats socials. I amb la pastisseria també tenen alternatives.
Una de les iniciatives que es duen a terme a Catalunya per conscienciar sobre el malbaratament alimentari són els sopars ‘Gastrorecup’, organitzats per la cuinera Ada Parellada,juntament amb el Departament d’Acció Climaàtica, que van aterrar divendres al vespre al restaurant vilafranquí El Gat Blau on va ser present la mateixa Parellada.
La responsable del Gat Blau, Olga Guasch, comenta que el sopar comptava amb deu platets i una lasanya de verdures com a plat principal, tot amb producte autòcton i proveït pels proveïdors oficials de la campanya. Guasch també explica que sempre intenten quadrar el que compren amb el que gasten.
Des de la Generalitat el 2020 van aprovar una llei per evitar el malbaratament i ara estan dissenyant el reglament que la desenvoluparà per intentar revertir unes dades preocupants. Joan Godià és el director general d’empreses agroalimentàries de la Generalitat.
Per Gòdia la llei que s’ha aprovat és la correcta i suficient però cal que tothom sigui conscient de la quantitat d’aliments que llencen a casa.
Des del Departament d’Agricultura s’impulsa la campanya ‘Aprofitem els aliments’ que es desenvoluparà fins a l’octubre amb diferents activitats arreu del territori català per sensibilitzar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari.