Dimarts, 17 de juny de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès inicia una verema 2024 esperançadora amb el repte de la sequera encara present

Un any més, els elaboradors de la comarca comencen una verema prematura, però amb esperança, gràcies a les pluges de la primavera.

Durant aquests últims dies de juliol i primers d’agost, diversos viticultors del territori ja han començat la verema 2024. Una temporada, que a priori es preveu millor a la dels darrers anys de sequera, però més primerenca del normal.

Un dels elaboradors que ja ha iniciat la recollida de raïm ha estat Codorniu. Ho ha fet aquest mateix dilluns, amb l’esperança de millorar els resultats del 2023. Tot i que la companyia preveu una collita més curta del normal, el CEO de Cordorniu, Sergio Fuster, explica que les previsions són molt més positives que les dels darrers anys.

A més Codorniu tornarà a aplicar un plus climàtic als preus de verema i pagarà, enguany, el raïm a 0,80 cèntims el kg de mitjana. Es tracta d’un preu mitjà inèdit al celler, el més alt de la seva història, amb un augment del 30% respecte a l’any anterior. Segons el mateix Fuster, l’objectiu d’aquest nou preu de compra és mantenir la cadena de valor del sector i garantir la seva sostenibilitat.

Aquests acords de compra permeten apostar, no sols per l’estabilitat de les famílies agricultores amb qui Codorniu està compromès, sinó que també permeten dotar de seguretat a la companyia, ja que disposarà novament de raïm per elaborar els seus vins i escumosos.

 

Una verema que permet respirar als cellers

Qui també preveu una verema molt més positiva que els anys anteriors són les Caves Nadal – Corpinnat. En concret, la marca penedesenca espera afrontar una collita optimista fruit de les pluges de primavera, les quals han permès respirar al celler i que aquest pugui mantenir el mètode de viticultura de secà, utilitzat tradicionalment per la marca.

Xavier Nadal opta per la viticultura de secà perquè és la que millor realça les característiques climàtiques de cada verema, per la qualitat del raïm i perquè és la tècnica més sostenible, en utilitzar únicament aigua de pluja. Tot i això, el mateix Nadal creu que al Penedès s’hauria d’impulsar un reg de suport a la vinya.

Durant aquests anys de sequera, una tasca important de la marca elaboradora de Corpinnat i vins blancs ha estat la d’adaptar-se als canvis climàtics, que tant han afectat les vinyes del territori. En concret, Nadal es centra actualment en dues qüestions importants: fer treballar menys el cep i conservar el màxim humit la terra.

 

Adaptar la vinya a la sequera per obtenir bons resultats

Qui també treballa per adaptar-se a la nova realitat de la vinya és Gramona, que enguany ha iniciat la verema el passat 29 de juliol, amb la previsió de collir un raïm més gran i amb més qualitat que el dels anteriors anys, tot i que el volum suposi encara un 30% menys que el d’una verema normal.

Entre les moltes tasques per fer front a la sequera, la marca d’escumosos situada a Sant Sadurní veu el retorn a la tradició com un dels punts importants en aquest procés adaptatiu. Així ho assegura Jaume Gramona, viticultor i propietari de Gramona.

En aquest sentit, Gramona parla d’una «adaptació constant, per tal d’obtenir bons resultats». Una adaptació i una nova forma de treballar la vinya, que també s’està traslladant dins el celler.

Des del celler Gramona també veuen òptim recollir el raïm parcel·la a parcel·la, sense esperar que tot el producte estigui madur, ja que cada varietat té un temps de maduració cada cop més variat.

Amb tot, Jaume Gramona assegura que el Penedès és el millor lloc per fer els millors escumosos del món. I més ara, quan les previsions auguren una millor verema que la dels darrers anys i on les pluges de la primavera donen un respir i un brot d’esperança pel futur de la vinya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: