Divendres, 1 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Quins municipis de l’Alt Penedès entren en emergència per sequera? Consulta-ho al nostre mapa:

Quins municipis de l’Alt Penedès entren en emergència per sequera? Consulta-ho al nostre mapa:

20 municipis de l’Alt Penedès entren en la fase més crítica per la sequera, en el moment en què les reserves se situen a mínims històrics.

El Govern de la Generalitat de Catalunya s’ha reunit aquest matí amb la Comissió Interdepartamental de Sequera per aprovar la fase d’emergència al sistema Ter-Llobregat. Actualment, les reserves es troben al 16,34%, i s’espera que en els immediats dies se situïn per sota del 16%, és a dir, al mínim històric.

A l’Alt Penedès, 20 municipis de la comarca depenen del sistema Ter-Llobregat, és per aquest motiu que a partir d’avui s’activaran mesures d’estalvi en aquestes poblacions, com la limitació del consum d’aigua per persona i dia a 200 litres. En altres paraules, 100.000 habitants de l’Alt Penedès hauran d’adaptar-se a les noves restriccions d’aigua.

Una altra de les mesures d’estalvi és la reducció del 80% dels usos agrícoles, un 50% els ramaders i un 25% els industrials i recreatius.

Tot plegat, però, aquesta fase d’emergència contempla tres estats diferents, que s’aniran aplicant o no en funció de l’estat de les reserves.

Fase 1- Limitació de 200 litres per persona i dia.
Fase 2- Limitació de 180 litres per persona i dia.
Fase 3- Limitació de 160 litres per persona i dia.

Ens trobem en l’escenari més greu fins ara, ja que mai abans s’havia assolit aquests registres tan mínims.

Quins municipis es troben en fase d’emergència?

🟡Alerta
– Mediona

🟠Excepcionalitat
– Sant Quintí de Mediona
– ⁠Font-Rubí
– ⁠Sant Pere de Riudebitlles
– ⁠Torrelavit
– ⁠Olesa de Bonesvalls
– ⁠Pontons

🔴Emergència
– Vilafranca del Penedès
– ⁠La Granada
– Les Cabanyes
– ⁠Olèrdola
– ⁠Pacs del Penedès
– ⁠Avinyonet del Penedès
– ⁠Vilobí del Penedès
– ⁠Gelida
– ⁠Subirats
– ⁠Sant Sadurní d’Anoia
– ⁠El Pla del Penedès
– ⁠Sant Cugat Sesgarrigues
– ⁠Sant Martí Sarroca
– ⁠Castellví de la Marca
– ⁠Torrelles de Foix
– ⁠Santa Fe del Penedès
– ⁠Puigdàlber
– ⁠Santa Margarida i els Monjos
– ⁠Sant Llorenç d’Hortons
– ⁠Castellet i la Gornal

Com veuen, 20 municipis de l’Alt Penedès es troben en aquesta fase d’emergència, són aquelles poblacions que depenen del sistema Ter-Llobregat. L’únic municipi que no es troba en una situació crítica, però sí preventiva, és Mediona, que depèn de l’aqüífer Carme-Capellades. Finalment, els sis municipis restants salten a la fase d’excepcionalitat, que depenen de la xarxa d’aigües de l’Anoia-Gaià.

Quines són totes les mesures que han de seguir els municipis que es troben en fase d’emergència?

NETEJA DE VEHICLES
· Es prohibeix la neteja de qualsevol tipus de vehicle excepte que la neteja es realitzi en establiments comercials de neteja de vehicles amb recirculació d’aigua.
· Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable. Es pot utilitzar aigua regenerada o aigua freàtica.
· Es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.

REG DE ZONES VERDES I JARDINS, PÚBLICS I PRIVATS
Queda prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte:
· Per la supervivència d’arbrat i jardins botànics públics si es fa amb aigües regenerades o amb aigües freàtiques.
· El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d’aigua indispensable. S’ha d’indicar de manera visible l’origen de l’aigua utilitzada, no potable.

REG ESPORTIU
· El reg de camps esportius de gespa (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica només de l’esport federat, es podrà dur a terme amb aigua regenerada o freàtica.
· S’han d’aplicar les mesures d’estalvi addicionals equivalents al volum d’aigua emprat en el reg, incloent si cal el tancament de dutxes.
· El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d’aigua indispensable. S’ha d’indicar de manera visible l’origen de l’aigua utilitzada, no potable.

PISCINES PÚBLIQUES, PRIVADES, COMUNITÀRIES (inclou les d’establiments turístics):
· Està prohibit l’ompliment total o parcial de tot tipus de piscines. Només està permès el reompliment parcial, utilitzant aigua en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària i que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, de:
· Piscines cobertes inscrites al cens d’equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, sempre que apliquin mesures d’estalvi equivalents al volum d’aigua utilitzat en el reompliment (tancament de dutxes o altres).
· Pisicines descobertes que s’utilitzen tot l’any per a la pràctica esportiva federada. Estan obligades a tancar les dutxes per compensar el seu ús.
Està permès l’ompliment i reompliment parcial de:
· Piscines d’ús terapètiuc ubicades en hospitals, residències i centres d’educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, així com també en piscines particulars destinades al bany de persones que disposen d’una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.
· Piscines d’aigua de mar: es permet el seu ompliment total o parcial sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes de sanejament (ja que poden malmetre el funcionament de les depuradores).

FONTS ORNAMENTALS
· Es prohibeix l’ompliment total o par- cial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua excepte els refugis de fauna en perill d’extinció o destinats a la recuperació de les espècies autòctones, que es poden omplir amb la mínima quantitat d’aigua indispensable procedent de la regeneració o del freàtic

PISTES DE GEL I ALTRES USOS TEMPORALS
· Es prohibeix la realització d’actes lúdics, públics o privats, que comportin que comportin la utilització d’aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d’ús lúdic, les festes de l’escuma, els jocs d’aigua o similars.

ELIMINACIÓ DE POLS EN L’AIRE
· Es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.

Aquestes són les restriccions que ha fet públiques l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: