Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El relleu generacional, un dels principals reptes de les entitats socioculturals vilafranquines

Engega el 2024 i les entitats socio-culturals penedesenques es proposen millorar en els principals reptes que tenen per davant.

De fet, la majoria coincideixen que el principal desafiament que han de superar és el de la manca de relleu generacional.

Un dels trets característics de la societat catalana i també la penedesenca és la riquesa del seu teixit associatiu. D’aquí la importància de mostrar la diversitat d’entitats que vertebren i han vertebrat al llarg de la història la comarca, des d’associacions culturals, de lleure, esport, folklòriques, polítiques o veïnals. Una de les entitats amb més socis de Vilafranca és el Casal. Aplega més d’un miler de socis i mou gairebé dues mil cinc-centes persones d’arreu de la comarca, que gaudeixen de l’oferta cultural, esportiva i lúdica. Des de la Societat la Principal destaquen dos reptes principals, en primer lloc mantenir, consolidar i millorar l’activitat de les seccions així com la renovació del teatre. El projecte bàsic de reforma està sobre la taula i el 2024 caldria anar a buscar tots els recursos necessaris per poder fer la reforma.

Les actuacions que s’hauran de tirar endavant són la renovació a nivell d’eficiència energètica, seguretat, renovació de la teulada i instal·lació de plaques fotovoltàiques. Jordi Solà és membre de la Junta del Casal.

Tanmateix, Solà posa sobre la taula que un dels principals objectius de la Junta, que va entrar ara fa poc més d’un any, és arribar a tot el conjunt de la societat penedesenca, sobretot als joves per trencar amb la idea que el Casal és un lloc on només s’hi fan balls.

És per aquest motiu que des del casal es vol seguir en la línia de crear una aliança amb totes les entitats penedesenques i obrir-se a la societat. Un exemple és el cas de l’Agrupació de Raimons, que compta amb les instal·lacions del teatre per dur a terme moltes de les activitats. Des de l’agrupació destaquen els principals objectius que tenen de cara al 2024. Els Raimons agraeixen tenir un espai com és el del Teatre Casal mentre que en reivindiquen d’altres per poder apropar tota l’oferta lúdica típica de principis de gener a Vilafranca.

Una altra entitat que té molt voluntariat a la comarca és la Creu Roja de l’Alt Penedès, que disposa de 324 voluntaris en l’actualitat. L’edat del perfil dels voluntaris és d’uns 60 anys. Troben a faltar voluntariat més jove, que després de la pandèmia han baixat perquè tenen altres feines. Gràcies als voluntaris la Creu Roja pot oferir un ampli ventall de programes d’ajut a les persones, adreçats a totes les edats. A la Creu Roja tothom hi és benvingut. Les tasques de voluntariat s’adapten a les possibilitats de cada persona.

Un dels projectes de la Creu Roja a la comarca és la campanya cap Infant sense joguina, que enguany ha tornat a ser important, fent arribar unes 1.000 joguines a 500 nens i nenes de l’Alt Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: