Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès busca mètodes de conreu i treball a la vinya a l’espera d’una pluja que no arriba

Després de tres anys de sequera i altes temperatures, pagesos, cellers i vivers aguditzen l’enginy cercant noves solucions per mantenir la viabilitat de la vinya al Penedès.

L’esperada pluja no acaba d’arribar, i al Penedès la vinya porta ja tres temporades patint un estrès hídric que s’acompanya d’unes temperatures cada any més elevades i més lluny del que es podria considerar normal per el clima mediterrani. Tot plegat una situació que comporta molts maldecaps a la pagesia, com explica el viticultor Albert Valldosera.

Davant d’aquesta situació i a l’espera que arribi l’aigua, Valldosera explica que ha decidit provar una tècnica que fa anys s’aplica a la zona de Jerez i que es coneix com a aserpiado. Remarca que es tracta d’intentar buscar solucions i de no quedar-se parats.

Des de Covides per exemple, també estant des de fa uns mesos tirant endavant un projecte per mirar de pal·liar aquesta manca d’aigua. Josep Maria Galimany, director de viticultura de la Cooperativa comenta que cal sumar-hi també les altes temperatures i que per aquest motiu estan apostant per treballar amb l’objectiu d’aconseguir la supervivència de les plantes més enllà del futur rendiment. Galimany explica que el projecte en que treballen se centra en sensoritzar el sòl per determinar les seves reserves d’aigua.

El vivers també fa temps que estant centrant la seva activitat d’investigació en buscar plantes que siguin més resistents a la manca d’aigua i les elevades temperatures. Enric Regull és el director del Centre Vitícola Penedès, i explica que ja fa anys que treballen per clonar plantes més adequades a la climatologia actual.

Després d’aquestes tres anys de sequera, encara no hi ha solucions factibles sobre la taula, i es continuen fent estudis i reunions per donar resposta a una evidència com és la manca d’aigua. Albert Valldosera remarca que es fan moltes reunions, però tot són projectes a llarg termini.

Ara per ara les previsions de pluja no són gens optimistes, i per tant de cara a la verema del 2024 des de Covides es mostren convençuts que serà complicada i molt minsa en quan a quilos.

Valldosera es mostrava també preocupat per la propera verema, i comentava que en el seu cas aquest 2023 ja havien tirat raïm a terra per mirar d’assegurar per els grans tinguessin prou aigua. En algunes vinyes el rendiment va ser nul.

La manca d’aigua preocupa també els vivers, ja que per poder fer planter els cal disposar-ne. Enric Regull comenta que buscant sempre zones on puguin tenir-ne.

Ara per ara la manca d’aigua ja ha comportat que algunes vinyes pràcticament hagin mort, i s’està treballant intensament per mantenir les plantes i mirar d’assegurar que brotin el millor possible de cara a la verema del 2024.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: