Dimarts, 5 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un projecte europeu posa en valor el paper de la vinya per frenar els grans incendis forestals

Amb el nom de ‘Fire Wine’ és una iniciativa que s’emmarca en el projecte europeu FIRE-RES d’innovació tecnològica per a la promoció de paisatges resistents i resilients als incendis forestals.

L’Auditori del Vinseum ha acollit la jornada de presentació d’aquest projecte impulsat iniciativa que s’emmarca en el projecte europeu FIRE-RES d’innovació tecnològica per a la promoció de paisatges resistents i resilients i la prevenció d’incendis forestals. L’objectiu és dotar les finques forestals ubicades en territoris vitivinícoles d’eines i models que estimulin la creació de paisatges preparats per prevenir i, en el seu defecte, recuperar-se i reduir les pèrdues provocades pels incendis. Soazig Darnay és la coordinadora del projecte Fire Wine.

De fet a Catalunya el projecte l’impulsa el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya. Una de les seves investigadores és Elena Gòrriz, que centre la seva tasca en el paquet de treball per generar paisatges resilients davant dels grans incendis forestals. Gòrriz remarca que és important poder mantenir activitats agrícoles que potenciïn paisatges mosaic, i per això cal que hi hagi també una economia darrera que ajudi a fer-los rendibles.

De fet es tracta d’espais que normalment són interessants des del punt de vista forestal, però poc rendibles a nivell agronòmic.

D’aquí la voluntat de crear aquesta marca o etiqueta de Vins de Foc, que ajudi a valoritzar la feina que fan els pagesos que hi participen.

En aquest sentit, el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, apuntava que aquests vins són una oportunitat per ajudar a explicar una nova realitat que cada cop és més present, i també explicar i posar en valor la necessitat de preservar el paisatge.

Unes jornades en que també va participar telemàticament l’inspector dels Graf dels Bombers de la Generalitat, Marc Castellnou, que va destacar la necessitat de replantejar la gestió i la planificació territorial per garantir aquest paisatge mosaic que no només ajudi en la lluita contra els incendis forestals, sinó que també ajuda a preservar la biodiversitat, i son més respectuosos amb el paisatge i el seu entorn.
La jornada la va obrir l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, que va donar la benvinguda als assistents; i la directora de l’Incavi Alba Balcells que va destacar la importància d’aquest projecte per ser capaços de motivar i implicar els vitivinicultors en aquesta lluita contra el foc.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: