Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Família Torres lidera el projecte SmartCrops 5.1

L’objectiu és aconseguir cultius sostenibles, resilients i eficients gràcies a la tecnologia.

Cinc empreses agrícoles, tres empreses tecnològiques i set centres de recerca participen en el projecte de recerca i desenvolupament SmartCrops 5.1. Sota el lideratge de Família Torres, l’objectiu general del projecte és estudiar com l’aplicació de les tecnologies intel·ligents com els bessons digitals, rèpliques virtuals de productes o processos que tenen lloc en la realitat, pot ajudar a gestionar els cultius de forma més sostenible, resilient i eficient. Tot amb una perspectiva de sostenibilitat i en un context de canvi climàtic.

Mireia Torres, directora d’Innovació i Coneixement de Família Torres, explica el concepte dels bessons digitals.

Alguns dels reptes que s’estan treballant inclouen l’eficiència en el consum de recursos i la seva optimització gràcies a la digitalització; la reducció de la petjada hídrica mitjançant un reg intel·ligent; la disminució de l’ús de fitosanitaris; l’ús de la Intel·ligència Artificial i el Big Data per aplicar mesures d’eficiència energètica en el maneig del cultiu; i la implementació de pràctiques regeneratives per obtenir sòls més sans i equilibrats.

En el cas concret de Família Torres, estan treballant sobre l’eficiència del reg amb un projecte a la finca de l’Aranyó, a Costers del Segre, i l’agricultura regenerativa, a tot Catalunya.

El projecte de cooperació agrotecnològic, el nom complet del qual és ‘Noves eines digitals, tecnològiques i agro-ecològiques per a la producció sostenible i resilient de cultius llenyosos i hortícoles en climes semiàrids en condicions de canvi climàtic’, té una durada de 4 anys i compta amb un pressupost al voltant dels 6 milions d’euros, cofinançats per la Unió Europea i pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació amb fons FEDER, a través del Programa Operatiu pluriregional de Creixement Intel·ligent 2021-2027, en el marc del Programa Estratègic de Consorcis de Recerca Empresarial Nacional (CIEN).

Els integrants del consorci procedeixen de cinc comunitats autònomes: Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana i Navarra. Entre els vuit socis empresarials, tres són empreses agrotecnològiques: Hispatec Erpagro, Pulveritzadors Fede i Prima- Ram. Els cinc restants són empreses agrícoles del món del vi, l’oliva, l’ametlla, el mango i l’avocat i l’enciam. Són, a més de Família Torres, Celler Matarromera, Cortijo Guadiana – Grup Castell de Canena, Trops i Florette Ibèrica.

Juntament amb aquestes empreses, participen set centres nacionals de recerca: Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE-CSIC), Universitat d’Almeria, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Fundació FIDESOL, Fundació Institut Internacional de Recerca en Intel·ligència Artificial i Ciències de la Computació (Air Institute), Universitat de Burgos i Estació Experimental i Institut d’Hortofruticultura Subtropical i Mediterrània “La Mayora”.

El projecte compta amb el suport de la Plataforma Tecnològica del Vi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: