Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Vilafranca celebrarà dimarts 21 de març el Dia Mundial de la Poesia

Vilafranca celebrarà dimarts 21 de març el Dia Mundial de la Poesia

Enguany la data coincideix amb la celebració dels 10 anys del Corrandescola i tots dos actes estaran vinculats per homenatjar la glossa com a forma poètica

Dimarts 21 de març, a les 10.30h, se celebrarà a l’Auditori Municipal Maria Rosa Juncosa de Vilafranca la 10a edició del Corrandescola a Vilafranca. Aquesta activitat convida els alumnes de cinquè de Primària a treballar la llengua oral, el cant com a solista i la posada en escena a través del glosar a través el cant i de l’intercanvi de versos.

Els objectius del Corrandescola són: millorar les estratègies i habilitats per a la comunicació oral de la glosa; cantar tonades tradicionals de glosa tot improvisant el seu text en forma de versos; memoritzar corrandes tradicionals i de pròpia creació; ser capaç de buscar una idea i expressar-la tot cantant davant d’un públic; i gaudir a través de l’ús de la llengua i del cant.

Per portar-ho a terme, mestres de música i mestres de català de Cicle Superior de les escoles que hi participen assisteixen a sessions de formació. En aquesta formació se’ls ha explica com han de treballar-ho a la classe, així com diferents activitats que després han realitzat a les escoles amb l’objectiu que els alumnes aprenguin a glosar. Aquesta formació va a càrrec de Mònica Calaf, la mestra de música de l’Escola Estalella i coordinadora de l’activitat a Vilafranca, i d’Albert Casals, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i impulsor de la introducció de la glosa a l’escola. Segons ha investigat Casals, les nombroses experiències pilotades a Primària i a Secundària han demostrat la gran eficàcia de la glosa com a via per a millorar la competència comunicativa de tot tipus d’alumnat.

Des dels seus inicis a Vilafranca, l’any 2013, prop de 3.000 alumnes de cinquè de primària han participat en el Corrandescola i desenes de mestres de Vilafranca han fet formació durant aquets anys. Enguany les escoles que hi participaran són Baltà Elias, Vedruna Vilafranca, Mas i Perera, Cristòfor Mestre, Sant Ramon i Estalella i Graells, amb un total de 339 alumnes.

La dinàmica de l’espectacle del Corrandescola consisteix en que una selecció d’alumnes de les diverses escoles surten l’escenari a demostrar les seves habilitats com a glosadors. Se’ls proposen diverses proves –que els alumnes no coneixeran prèviament– i d’aquesta manera els nens i nenes han de demostrar la seva capacitat d’improvisar versos inventats i construïts sobre una melodia treballada a l’escola.

L’espectacle serà conduït per dos dels corrandistes de més renom al nostre país Carles Belda i Berta Llos.

D’altra banda, i com a acte del Dia Mundial de la Poesia, tindrà lloc al pati de la Capella de Sant Joan, a les 18h, la lectura d’un poema. Participants del Voluntariat per la llengua, del Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès i el Garraf, llegiran en diferent llengües, el poema escollit per la Institució de les Lletres Catalanes, Tant si baixes la vista vers la immunda del popular Rector de Vallfogona (Francesc Vicent Garcia i Ferrandis) de qui enguany es commemoren els quatre-cents anys de la mort. Aquest poema ha estat traduït a més de 21 llengües i a l’acte de Vilafranca el poema es podrà escoltar en castellà, àrab, romanès, urdú, ucraïnès, portuguès, amazic, francès, català.

Un cop acabada la lectura del poema Tant si baixes la vista vers la immunda les glossadores Berta Llos, Esther Santos i Laia Pedrol oferiran una mostra de glossa com a mostra improvisada de versos rimats sobre una melodia predeterminada.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: