Dimarts, 18 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Tres actes per donar visibilització a les dones completen la setmana del 8M a Vilafranca

Dues de les activitats van tenir com voluntat mostrar referents femenins en el món de la pagesia i la viticultura, i la tercera és una exposició per mantenir la lluita contra el masclisme.

El primer es feia divendres a la tarda a la sala Oriol Rossell de Cal Figarot, organitzat per Òmnium Alt Penedès amb la col·laboració del Sindicat de Llogateres. Com recordava Sílvia Gisbert, membre de la junta d’Òmnium, queda encara molt de camí per millorar les condicions de les dones arreu del món.

L’acte va consistir en una lectura de poemes d’autores tant catalans com internacionals, que es van acompanyar de música en viu a càrrec de la violoncel·lista Núria Beltran. Per acabar es va fer una tertúlia sobre dones al món de la pagesia en que van participar Maria Rovira i Esther Andreu.

D’altra banda, el dissabte al celler de Covides a Vilafranca va tenir lloc un acte al voltant del dia de la dona. Com explica el president de la cooperativa, Fèlix Galimany, des de l’any 2019 que organitzen activitats al voltant del 8M, amb la voluntat de donar visibilitat a la dona al món del camp i dins de la mateixa cooperativa. A Covides tenen unes 180 sòcies, i ja fa algun temps que estan potenciant la seva incorporació també als òrgans directius.

Aquest any es va fer una triple activitat que va consistir en la presentació d’un vi negre jove que s’ha elaborat expressament per a l’ocasió amb un tiratge limitat de 435 ampolles; es va fer una tertúlia sobre la dona al món de la pagesia amb la presentació del llibre de Maria Rosa Ferré ‘Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès’, i una actuació musical amb el grup Scarteen Sisters.

Aquest acte formava part dels que s’han organitzat a Vilafranca en el marc del 8m de 2023, i en representació de l’equip de govern hi va assistir la regidora d’Educació Xell Montserrat, que va destacar la necessitat d’oferir referents femenins en el món de la pagesia.

Finalment, divendres tarda s’inaugurava una exposició al local de l’Associació de Veïns de les Clotes, amb el nom de ‘Mirades’ i que també forma part dels actes que s’han organitzat a la vila al voltant del dia de la dona. Es tracta d’un recull d’obres de Jordi Llongueras. Ell mateix explicava en la inauguració que es tracta d’una obra que forma part d’una lluita per conscienciar sobre la xacra que suposa el masclisme.

A l’acte d’inauguració hi va assistir la regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, que va lloar l’obra i sobretot la intenció de l’artista, recordant que el 8M són tots els dies de l’any.

L’exposició es pot visitar en horari de 6 de la tarda a 8 del vespre fins el 24 de març.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: