Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La conciliació laboral i la càrrega psicològica centren el debat del 8M

Tot i els avenços aconseguits en les últimes dècades, i a tall d’exemple, encara el 95% de les persones que redueixen la seva jornada de treball per cura d’un tercer són dones.

Les dones a Catalunya cobren encara un 9% menys, segons dades de l’any 2022; i les denúncies per violència de gènere i per agressió sexual segueixen presents cada dia.

Hem parlat amb dones de diferents sectors sobre equitat i el seu paper a la societat.
Un dia com avui, jornada de reivindicació per a la lluita pels drets, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia, la directora de l’Escola Sant Ramon de Penyafort destaca que hi ha moltes més dones als claustres de les escoles, i també acosta a què es deu que sigui un paper que històricament ha estat feminitzat.

Fina Loscos explica però, que al llarg dels anys hi ha molta més consciència dins les aules o al pati de les escoles i de fet acosta quines són les accions que s’estan duent a terme enguany.

Per la seva part, la Neus Lloveras, presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès, explica la seva experiència i la conciliació laboral i familiar.

Així doncs, tal com indiquen les dades, són en gran part les dones qui s’encarreguen de les cures i el treball domèstic, i això pot fer molt complicada la conciliació de la vida personal familiar de les dones amb la vida i carrera professional. La Rosa Cañestro, infermera i mare explica que cal pensar en alternatives per a conciliar la vida professional i familiar.

Avui en dia les reivindicacions, igual que la societat, també han evolucionat. La Raquel Riba Rossy és il·lustradora i creadora de Lola Vendetta, personatge que s’ha viralitzat a través de les xarxes socials.

Ha aconseguit normalitzar qüestions que a l’any 2023 són encara tabú, com la menstruació, o la càrrega psicològica de les dones. Explica com aconsegueix en les seves il·lustracions la senzillesa.

Una de les vinyetes més famoses de Lola Vendetta va acompanyada del text «Sexo débil, los cojones», en la qual manifesta tota la càrrega de les dones. Raquel Riba Rossy explica el que representa.

Amb tot, les reivindicacions d’avui dia són les de cada dia, així doncs lluita és constant. Per eliminar estereotips, discriminació laboral i salarial, contra la violència masclista. I sobretot, per un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: