Dijous, 20 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un projecte internacional estudia la reducció del coure a la vinya mantenint l’efectivitat

En l’estudi hi ha participat Família Torres, i els resultats s’han presentat en una jornada a Vilafranca, tot destacant que es pot reduir de manera important tant l’ús de coure com d’aigua.

L’Auditori del Vinseum ha estat l’espai que ha acollit la presentació dels resultats preliminars del projecte internacional ‘Copperreplace’ que recull els estudis que des de 2020 s’han estat fent amb participació d’empreses i tècnics de Portugal, Franca i Espanya per avançar en la reducció de l’ús de coure a la vinya.

Mario de la Fuente, gerent de la Plataforma Tecnológica del Vino, explica que el coure és el principal causant de la contaminació de terrenys agrícoles amb metalls pesants, i que hi ha una directriu europea que estipula el 2030 com a límit per la reducció dels fitosanitaris a la vinya. Considera que projectes com el que ara ha acabat ajuden amb les seves conclusions a fer passos endavant en aquest camí, i deixen clar que la normativa europea ha d’anar de la mà també del coneixement dels usos i efectes d’aquests productes.

Així durant aquests tres anys, i dues veremes, s’han fet estudis i treballs per comprovar l’efecte del coure en els diferents sòls agrícoles, s’ha treballat per millorar els sistemes d’aplicació per mirar de reduir tant la quantitat de producte utilitzat com la d’aigua per fer-ne l’aplicació.

Uns estudis en que han participat cellers dels tres països participants, i a l’estat espanyol s’ha comptat amb Família Torres i Jean Leon. La seva directora d’Innovació i Coneixement, Mireia Torres, apuntava que els treballs han anat tant en la direcció de reduir el coure sense perdre eficiència, i també buscar reduir-ne l’ús combinant-lo amb altres productes. En general s’ha aconseguit una reducció del 37% de coure.

Entre les conclusions d’aquests treballs també s’ha deixar sobre la taula que tres anys és un període massa curt per poder treure conclusions definitives, i que cal també que des de les administracions es facilitin els treballs de recerca amb unes regulacions que no siguin tant restrictives.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: