Dijous, 13 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els locals comercials buits són una dels principals preocupacions del comerç a Vilafranca

Ajuntament i Centre Vila treballen plegats per intentar dinamitzar les botigues que han baixat les persianes

Els cartells d’en venda o en lloguer i les persianes de locals comercials abaixades són habituals en les poblacions i més després de la pandèmia, que segons PIMEComerç va deixar el 35% dels establiments buits a Catalunya. Aquesta és una situació que preocupa al sector, tot i que no volen donar un missatge negatiu sinó d’esperança.

La pandèmia de la Covid-19 ha accelerat un canvi en les necessitats i pautes de consum que amenaça al comerç tradicional i deriva en el tancament de comerços o en el canvi de les estratègies d’aquests. A més, l’increment en les despeses energètiques ha fet que obrir la persiana cada dia sigui més complicat. I Vilafranca no n’és una excepció.
Un dels principals problemes que afecta la majoria de municipis i que més preocupa són els locals comercials buits, tal com reconeix el regidor de promoció econòmica Joan Manel Montfort.

Des del govern s’aposta per ampliar el centre comercial a cel obert i no fer-ne un a l’exterior de la població ja que això el que faria, segons Montfort, és desertitzar el centre. Montfort reconeix que hi ha zones que costen més d’omplir com ara la plaça de la Constitució o al final del carrer dels ferrers perquè els cicles de mobilitat han canviat.

Des del centre vila, la seva gerent, Yolanda Lezcano, apunta com el que volen és convertir la crisi en oportunitat i per això enforteixen la xarxa que generen entre els botiguers amb la targeta de fidelització i les diferents campanyes . Yolanda Lezcano

Des del Centre Vila consideren que el motiu principal pel qual hi ha locals buits són els elevats preus. Des de l’associació de comerciants de la Girada, la seva presidenta, Pilar Badell, apunta que aquest també és un problema al barri, tot i que els preus són més econòmics.

Un dels pols d’atracció de clients són les franquícies de grans empreses com ara Inditex, que ara ja es veuen com a positives.

Montfort reconeix que sovint han ofert locals de la vila a grans franquícies i que la resposta en moltes d’elles ha estat que és indispensable tenir 50.000 habitants ja que, si no, no s’entra en el pla d’expansió. Lezcano reconeix que les franquícies dins el centre serien necessàries

Finalment des de l’associació de comerciants de la Girada expliquen que el que fa sis anys que demanen és un mercat setmanal per poder comprar fruita i verdura al barri i no haver de desplaçar-se al centre

Per tot plegat els comerciants de la Girada creuen que la rambla està totalment desaprofitada i que s’hi podrien organitzar més actes.

Ara mateix a Vilafranca només queda en actiu l’associació de comerciants del centre vila i de la Girada, quan fa uns anys n’hi havia moltes més. Des del govern es lamenta la situació però asseguren que hi ha grups de whatsapp per defensar els interessos dels diferents carrers comercials.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: