Dissabte, 25 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Creix la preocupació per l’expansió de la vespa velutina

La proliferació de la vespa asiàtica és una greu amenaça per a les abelles i altres insectes pol·linitzadors autòctons.

La vespa asiàtica o vespa velutina és una espècie invasora originària del sud-est asiàtic que es va trobar per primer cop a Sant Sadurní al setembre del 2019, vuit mesos després que es localitzés el primer vesper de la comarca al terme de Santa Margarida i els Monjos.

Ja han passat quatre anys des de llavors i ara acaba de finalitzar a Sant Sadurní la campanya anual de control, seguiment i neutralització dels nius d’aquest insecte himenòpter. Durant la campanya del 2022 s’han pogut detectar 11 nius, 7 més que l’any anterior. Això dóna una idea del creixement exponencial que està experimentant aquesta espècie, no només a Sant Sadurní, sinó a tot l’estat.

Per això, des de l’ajuntament de Sant Sadurní han decidit fer un canvi d’estratègia i deixar d’actuar únicament sobre els anomenats vespers secundaris, que apareixen en una fase ja molt avançada de la vida de les vespes, per actuar també en fases anteriors.

Aquest canvi d’estratègia implicarà un major volum de feina. Per això l’ajuntament comptarà amb la col·laboració de voluntariat i d’una empresa especialitzada.

La proliferació de la vespa asiàtica és una greu amenaça per a les abelles i altres insectes pol·linitzadors autòctons. Però també ho pot ser per a la salut de les persones, tot i que no és un insecte especialment agressiu.

Des de l’ajuntament de Sant Sadurní recorden que podem trobar nius en multitud d’espais, a banda dels vespers secundaris que s’aprecien als arbres ara que han caigut les fulles.

En el marc de la nova estratègia de control de la vespa asiàtica, l’ajuntament, conjuntament amb l’ADF Sant Sadurní, engegarà al març programa anual de trampeig. Ho faran amb trampes fetes amb materials reciclats, en l’elaboració de les quals han participat escolars del municipi, i amb un líquid per atraure les vespes que han ideat apicultors de la zona.

Les trampes seran col·locades de forma estratègica.

Xavier Llobet produeix mel des del 1979 molt a prop del Castell de Penyafort, a Santa Margarida i els Monjos. Actualment presideix l’Associació Catalana d’Apicultors i confirma que la passada tardor ha estat nefasta, entre la sequera i els atacs de la vespa velutina.

Llobet demana que s’actuï fent trampeig a tot el territori, sobretot entre els mesos de març i juny, per evitar que les reines comencin a fer nius. I reclama ajuts de l’administració perquè cal tenir en compte que si els nius estan a llocs privats és el propietari qui s’ha de fer càrrec de la retirada del niu a través d’empreses especialitzades.

L’apicultor també sospita que la vespa velutina s’està trobant còmoda al Penedès per les grans extensions de vinya: d’una banda perquè s’alimenten del raïm i, de l’altra, perquè podria ser que fessin servir els pàmpols per fer els seus nius, tot i que és una hipòtesi que caldria estudiar.

Segons el sindicat Unió de Pagesos, entre el setembre i el novembre de l’any passat, a causa de l’acció de la vespa, les abelles van deixar de produir a tot Catalunya uns 212.000 quilos de mel, amb un valor econòmic perdut de gairebé 1.700.000 euros.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: