Diumenge, 14 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 2022 consolida la recuperació de la contractació a l’Alt Penedès, tot i un desembre negatiu

Segons el darrer Observatori del Mercat de Treball que ha presentat el Servei d’Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat el passat mes de desembre ha estat el pitjor de l’any a nivell d’ocupació.

En el cas de les xifres d’atur, la comarca de l’Alt Penedès tancava l’any 2022 per sobre de les 5000 persones registrades, una xifra que no s’assolia des del segon quadrimestre del 2022. Amb tot però, l’any passat va acabar amb una reducció interanual del 4’6% i una taxa d’atur del 10’03%.

La presidenta de la Federació Empresarial de l’Alt Penedès, Neus Lloveras, en fa un balanç positiu.

El secretari general d’UGT a les comarques de l’Alt Penedès, Anoia i Garraf, Francesc Rica, apunta que el 2022 no ha estat tant dolent com es preveia.

Des del sindicat CCOO, el seu secretari general al Baix Llobregat, Alt Penedès, Garraf i Anoia, Josep Maria Romero, considera que en un moment molt complicat a causa de la inflació i la situació geopolítica internacional, s’ha aconseguit que la contractació indefinida creixi per sobre del 120% a la nostra comarca. De les 5008 persones registrades a l’atur, 1046 serien dones entre els 25 i els 44 anys; i 1813 dones de 45 anys o més. Romero apunta que és en aquests col·lectius on cal fer més incidència en polítiques d’ocupació.

La tècnica de l’Observatori de la Mancomunitat, Ester Masana, també recordava que el sector serveis és el que genera major contractació, i apuntava la temporalitat del desembre a la campanya de Nadal.

Francesc Rica insisteix en que la contractació indefinida ha crescut molt a la comarca, i que això es reflecteix en una major estabilitat i capacitat de consum dels treballadors. Un punt en que coincideix amb amb Josep Maria Romero.

Des de la Mancomunitat, la tècnica Ester Masana apunta que caldrà veure si la tendència que s’intueix gràcies en part a la reforma laboral es consolida.

Finalment des de la Federació Empresarial esperen que el 2023 confirmi que la comarca disposa d’eines per poder revertir una desacceleració, i que per tant la contractació i el mercat laboral es mantinguin si més no estables.

Els sindicats remarquen també que cal que el 2023 es continuï treballant per apujar els salaris, i trencar amb la tendència habitual a l’estat de salaris baixos i precarietat laboral.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: