Dimecres, 19 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès planteja la necessitat d’abordar el debat sobre el model energètic

Mentrestant comencen a caminar diverses iniciatives per generar i compartir energia renovable.

La necessitat de transitar cap a un nou model energètic sostenible és cada cop més urgent. A banda de l’emergència climàtica, la crisi energètica que ha accentuat la guerra a Ucraïna ha posat de manifest l’alta dependència de fonts d’energia fòssils externes quan les condicions del nostre entorn més proper permetrien generar energia de fonts renovables. En aquest context, amb interrogants sobre el marc normatiu i grans macroprojectes sobre la taula, el Penedès ha d’abordar el debat sobre el seu model energètic mentre, poc a poc, comencen a caminar iniciatives per generar i compartir energia.

Covides és una de les cooperatives que participa en el projecte CER.COOP, liderat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. El projecte vol estudiar la creació i desenvolupament d’una Comunitat Energètica Rural, una agrupació d’autoconsum energètic que permet consumir l’energia, essencialment fotovoltaica, generada dins el mateix municipi, empresa o cooperativa utilitzant la xarxa elèctrica ja existent. El projecte pretén liderar la transició ecològica i energètica des del món rural, partint de les instal·lacions de la cooperativa i dels socis disseminades en diferents nuclis rurals.

El projecte està encara en una fase embrionària i conviu amb altres iniciatives com la imminent instal·lació de plaques fotovoltaiques al celler de Sant Sadurní. Tot i així, ha generat l’interès dels socis i s’està estudiant la seva viabilitat perquè, en un futur, es pugui expandir.

El principal repte d’aquesta Comunitat Energètica Rural és la dispersió territorial, ja que actualment la distància màxima que hi ha d’haver entre el punt de generació elèctrica a coberta i el de consum és de només 500 metres. El govern de l’estat, però, preveu ampliar aquesta distància als 2 km i això donaria més possibilitats a la CER.

On també ha començat a caminar una comunitat energètica, en aquest cas, local, és a Mediona. Amb l’impuls de l’Ajuntament, la CEL de Mediona ja compta amb un grup motor de persones interessades en compartir energia a nivell local. Aquestes agrupacions poden estar constituïdes per múltiples agents com veïns i veïnes, entitats i col·lectius sense ànim de lucre, petites i mitjanes empreses del municipi o administracions locals.

L’Ajuntament ha elaborat un estudi per determinar l’espai més adient per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques que nodreixin d’energia la població i la idea és utilitzar el pavelló poliesportiu Antoni Ramallets.

Mediona ja té experiència en la generació d’energia renovable. De fet, l’any 2008 va impulsar el primer camp fotovoltaic de titularitat municipal de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: