Dimarts, 28 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès viu un auge de l’activitat econòmica amb nivells d’ocupació d’abans del 2008

Ara fa un any la taxa d’atur registral a la comarca de l’Alt Penedès era del 13’2% i ara s’ha situat en el 10%, una una reducció molt destacada del 23% en un any.

Tant destacada que ha situat els índex d’atur en condicions que no es coneixien des de l’any 2008. A més de la reducció de l’atur des del sindicat CCOO, Albert Rodríguez, remarca que gràcies a la reforma laboral s’ha incrementat en més d’un 360% els contractes indefinits a la comarca.
També des de la vessant empresarial s’assenyala una millora notable de l’activitat econòmica. En un any s’ha produït un increment del 2’4% dels comptes de cotització, és a dir que hi ha més empreses i més llocs de treball, també per sobre de la mitjana de Catalunya.
Tots els indicadors de l’activitat econòmica tenen sentit positiu en una comarca que, malgrat l’aspecte agrícola que li confegeix el paisatge vitivinícola, és de les més industrials a nivell català. De fet el 40% del PIB a l’Alt Penedès prové de l’activitat industrial, mentre que la mitjana catalana és del 20%.
La millora de l’activitat econòmica és general a Catalunya, però a l’Alt Penedès és indicatius són superiors a la mitjana i cal tenir en compte que a la comarca a més de la crisi generada per la pandèmia en els darrers anys també s’ha viscut traumàticament l’anunci del tancament d’algunes grans indústries, com pot ser la de Robert Bosch a Castellet.
El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca, Joan Manel Montfort, destaca que s’han dut a terme actuacions a nivell local i comarcal que poden haver contribuït a la millora.
A començaments d’any va esclatar la guerra d’Ucraïna que va generar moltes incerteses, però que de moment no ha tingut efectes directes en el consum i la venda de productes. Des del món de l’empresa s’està pendent, però de l’evolució de les coses, sobretot per el problema de l’increment de preus de l’energia i també dels tipus d’interès de l’euro.
També des del món sindical s’està pendent del futur més immediat. S’espera una bona campanya turística aquest estiu, tot i reconèixer els perills que hi pot haver a partir del setembre.
Els sindicats apunten la necessitat d’establir un pacte de rendes, que no faci repercutir en els salaris les conseqüències d’un increment de l’energia que fa que augmentin encara més els guanys de les grans companyies.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: