Diumenge, 21 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 2n Simposi de Viticultura Regenerativa aborda la viticultura del canvi climàtic

Aquest dilluns tenia lloc a l’auditori del Vinseum el 2n Simposi de Viticultura Regenerativa, organitzat per l’associació homònima per abordar la viticultura del canvi climàtic.

El certamen va comptar amb la participació d’experts i cellerers de tres continents per tractar sobre els pilars de la viticultura regenerativa i demostrar els beneficis del model per a la vinya i el planeta.

Alguns dels ponents van ser el granger i copropietari de Polyface Farm Joel Salatin, el soci fundador de GeaOrgànica Josep Ramon Sainz de la Maza o la doctora Dania García, professora en micologia i microbiologia ambiental de la Universitat Rovira i Virgili.

L’Associació de Viticultura Regenerativa es va crear el 2021 per promoure un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes a Espanya, basat en el cicle del carboni per regenerar els sòls, fomentar la biodiversitat i lluitar contra el canvi climàtic.

Montse Catasús és enòloga a Família Torres i secretària de l’associació.

Les cobertes vegetals són clau en aquest concepte holístic de l’agricultura que permet capturar CO2 i enriquir la biodiversitat.

Catasús explica que tenim un greu problema amb la fertilitat del sòl i recorda que la viticultura regenerativa és l’únic camí possible.

El segon Simposi de Viticultura Regenerativa tenia el doble objectiu de conscienciar sobre la necessitat de canviar el paradigma en la gestió de les vinyes i difondre els principis de l’agricultura regenerativa aplicats específicament a la viticultura, a partir de les experiències i coneixements d’experts i viticultors nacionals i internacionals que ja han emprès aquest camí.

El Simposi, a més, també ha estat aprofitat per Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres i president de l’Associació de Viticultura Regenerativa, per anunciar el naixement, el proper mes de juliol, del segell de certificació internacional en viticultura regenerativa anomenat Regenerative Viticulture Alliance (RVA). Definit per Miquel Torres com “un primer pas”, establirà les bases per obtenir la certificació i també donarà recomanacions de pràctiques al camp, a més d’ajudes a l’autodiagnòstic i auditories externes dels nivells de matèria orgànica, fixació de carboni i presència de biodiversitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: