Dissabte, 27 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’inici de temporada de Préssec d’Ordal es presenta amb bones condicions gràcies a la pluja

Els productors de Préssec d’Ordal afronten una nova temporada que comença en unes condicions molt millors que l’any passat, quan la sequera va castigar la collita.

L’allotjament rural de Can Rial, a Ordal, acollia aquest dimarts a la tarda la roda de premsa de presentació de la temporada del Préssec d’Ordal.

El president de l’Associació de Productors, Josep Ràfols, explicava que les darreres pluges han engruixit els préssecs i això els fa afrontar l’inici de la campanya amb optimisme.

Coincidint amb l’inici de la temporada, el mercat del Préssec d’Ordal torna a la plaça Subirats de Sant Pau d’Ordal els dissabtes i diumenges en la que serà la seva dinovena edició.

El mercat comptarà amb set parades de préssec i cinc productors agroalimentaris i presenta algunes novetats, com explica la regidora de Promoció Econòmica i Turisme de Subirats Lara Balagué.

El mercat va néixer l’any 2005 i, poc a poc, s’ha anat consolidant fidel a l’aposta per un únic producte. Sobretot a partir del 2016, salvant el parèntesi de la pandèmia de coronavirus, la proposta ha anat fidelitzant un públic divers que gaudeix de la qualitat del Préssec d’Ordal i de la proximitat que proporciona el mercat.

Tot i que no hi ha dades oficials, s’estima que un miler de persones visiten cada dissabte i cada diumenge la plaça Subirats. Ho explica el tècnic de Turisme Òscar Guerrero.

El Préssec d’Ordal es troba entre els municipis de Subirats i Avinyonet del Penedès i és un dels productes de més qualitat de la zona. Es tracta d’un préssec amb gust i aroma intens, i depenent de la varietat, la seva carn pot ser de textura més carnosa o més sucosa. La varietat més coneguda és el préssec de vinya, d’un color groc intens, carnós i dolç, però amb un petit toc àcid que el fa molt agradable al paladar.

Tot i la qualitat del producte i la consolidació del mercat, els productors afronten circumstàncies difícils per diversos motius, començant pels efectes del canvi climàtic i la falta de relleu generacional. En parla el productor Josep Esteve.

Actualment només hi ha 200 hectàrees de conreu i 11 productors.

Una altra de les preocupacions són els senglars. Fa ja una dècada que causen estralls i l’afectació ha anat a més degut a la sobrepoblació d’aquests animals. Per això, els agricultors demanen a l’administració que prengui mesures.

El canvi climàtic també està ocasionant nous problemes, com la proliferació de la mosca de la fruita que, amb hiverns sense fred, arriba més aviat i obliga els agricultors a estar alerta.

La collita de préssec d’Ordal comença a principis de juny i finalitza al setembre.

Els Préssecs d’Ordal començaran a tenir presència a les parades de fruita i, especialment, al mercat que s’ubica a Sant Pau d’Ordal a partir d’aquest cap de setmana, els dissabtes i diumenges, de 9 14h. En paral·lel, s’organitzen activitats guiades, com passejades o maridatges, per conèixer més a fons el producte i la seva versatilitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: