Dimarts, 5 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Onze joves orfes d’Ucraïna estan acollits a La Múnia a través de l’església evangèlica

A la casa de turisme rural de Can Xarxinet els joves i els seus monitors podran anar reprenent la normalitat, a l’espera de conèixer si serà un lloc permanent d’acollida.

La matinada de dissabte a diumenge arribaven amb dues furgonetes aquest grups d’11 nois i noies acompanyats de dos monitors, i que van sortir fa uns 10 dies d’un centre de l’est d’Ucraïna. Van marxar a causa dels bombardeigs a la seva ciutat, i van aconseguir arribar a la frontera romanesa.

Estan acollits a Can Xarxinet, una casa de turisme rural de La Múnia i han arribat acollits per el pastor de l’església evangèlica Gabriel Torrent. Ell explica que aquests nois i els seus monitors proven d’un orfanat de l’església catòlica, i que en passar la frontera amb Romania van ser acollits per un pastor evangelista que té contacte amb l’església evangèlica al Penedès.

El viatge no va ser senzill, ja que després d’acordar que venien al Penedès, va haver-hi algun moment de desconcert. Torrent comenta que gràcies al suport de l’ONG Remar es va poder organitzar el viatge, però en un punt determinat es van encendre totes les alarmes ja que no sabien exactament on eren. Al final els van anar a trobar a Milà.

Els nois i noies van poder gaudir ja diumenge de les primeres hores d’acollida en aquest espai, i retrobar una certa tranquil·litat a l’espera de veure com s’organitza el seu futur. Torrent apunta que aquesta setmana ja han de començar a rebre classes tant de català com de castellà, i que caldrà veure també amb el seguiment de la Dgaia com s’organitza l’acolliment.

Gabriel Torrent recorda també que durant les darreres setmanes a l’església evangèlica de Vilafranca han estat recollint material que entre dimecres i dijous sortirà cap a la frontera de Romania amb Ucraïna. Apunta que han aconseguit autorització per tal de poder entrar a Ucraïna a repartir directament aquest ajut.

Com ja apuntava Torrent, han tingut també des del primer moment el suport de l’Ajuntament de Castellví de la Marca. La seva primera tinent d’alcalde, Núria Cañís, explicava que s’han fet els contactes amb la Dgaia tenint present que hi ha menors implicats.

Cañís remarca que des de l’Ajuntament s’estan mirant d’activar totes les eines per poder fer l’acollida dels refugiats que vagin arribant al municipi de la millor manera.

Poc a poc aquests nois i noies hauran d’anar reprenent en la mesura del possible la normalitat, i adaptar-se al espai d’acollida que tenen en aquests moments, a l’espera de veure si serà el definitiu.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: