Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’encariment de cereals i carburants pot provocar pujades en productes com el pa o el peix

La crisi actual generada per el conflicte d’Ucraïna, que afecta el preu del cereal, i també la pujada dels carburants d’aquests darrers dies tenen efectes directes en productes alimentaris bàsics.

De moment els preus dels productes que elaboren forns i pastisseries no s’estan apujant, i el sobre cost l’estan assumint a l’espera que els preus sobre tot de l’energia es tornin a situar en nivells de fa uns mesos. El cert però, és que no es tracta només del cost de l’energia, sinó que també han de fer front a la pujada d’un element tant bàsic per ells com la farina. El forner Gabriel Parés comenta que cada setmana hi ha pujada dels preus.

De moment en el seu cas estan mantenint els preus, amb la previsió que en les dues properes setmanes els cost de l’energia es tornin a situar als nivells previs a les darreres pujades.

Per Parés la situació actual genera molta incertesa.

Un altre dels productes que ha patit aquesta situació i que fins i tot en algun cas va arribar a ser complicat de trobar als supermercats va ser l’oli, bàsicament el de gira-sol. En aquest sentit, Jordi Pascual que és responsable sector de l’Oli d’Unió de Pagesos, apuntava que es va viure una certa psicosi la setmana passada.

Explica que l’augment del preu del petroli sempre comporta pujada del preu de l’oli. Ara per ara el d’oliva es va mantenint.

Pascual defensa que apostar per el consum de productes de KM0 ajuda a reduir alguns d’aquests costos, per exemple lligats a la logística.

També, tot i que pugui semblar que no en te relació, les peixateries n’han patit els efectes d’aquesta situació de crisi.

En el seu cas per la pujada del preu del carburant que ha fet disparar el cost d’omplir els dipòsits de les barques i que ha portat als pescadors fins i tot a fer una aturada per demanar solucions. A banda, la vaga dels transportistes, també lligada al augment dels carburants, fa que tot plegat ho notin empreses com el Grup Giró. Ferran Andreu és el seu cap d’operacions.

Ara per ara Andreu considera que no cal partir per manca de subministrament, però la inflació afecta els preus, i pot acabar tenint conseqüències

Aquest dimecres ha estat un dia fluix de feina en aquesta nau del Grup Giró, ja que amb menys barques que han sortit a pescar, i i amb les dificultats en el transport, han acabant tenint menys producte.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: