Dimecres, 29 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Mossos han fet 17 intervencions en plantacions de marihuana a l’Alt Penedès aquest 2021

Durant els últims anys s’ha produït un augment considerable del negoci de la marihuana a Catalunya. La Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra ho qualifica com el primer problema de seguretat al nostre país.

A Catalunya, 1 gram de marihuana costa aproximadament 6 euros de mitjana. A Alemanya costa uns 30 euros i la mitjana europea ronda els 18 euros per gram. Això ha generat un efecte crida per diverses màfies d’arreu d’Europa. El quintinenc Ramon Chacón, cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra, alerta en declaracions al programa ‘L’entrevista’ de Penedès TV que mentre fa uns anys érem un territori de trànsit de la droga, ara en som productors.

Pel que fa el consum, és també una de les drogues més esteses. L’inspector en cap de la Policia Local de Vilafranca, Albert Romero, explica que només a la capital de l’Alt Penedès fan unes 400 intervencions de droga a l’any, majoritàriament relacionades amb la marihuana.

En el cas de les plantacions, Romero explica sovint són els mateixos veïns que alerten a la policia. Es tracta de casos habitualment derivats de problemes de convivència. Aquests operatius els fan, de manera coordinada amb els Mossos d’Esquadra.

A la comarca, molts municipis també viuen aquesta problemàtica. Especialment les plantacions es detecten a cases abandonades i en urbanitzacions. L’alcaldessa d’El Pla del Penedès, Vanessa Gascó, lamenta que aquestes situacions generen una percepció d’inseguretat i intranquilitat al municipi. Un dels últims casos al municipi va ser el juny d’aquest any, quan es van interceptar en una nau un miler de plantes. Gascón creu que la solució és l’enduriment de la llei.

També s’han desmantellat plantacions a altres municipis de la comarca. Una de les darreres operacions a Mediona, aquest mes d’octubre. Mossos i Policia Nacional van trobar una plantació destinada a l’exportació cap a Europa de l’Est. Hi havia un total 770 plantes i 125 kg de cabdells, tot i que la instal·lació tenia una capacitat per a 4.000 plantes.
L’alcalde de Mediona, Juli Silvestre, apunta que els municipis són l’últim esglaó d’un problema d’abast internacional.

Silvestre creu que la solució ha d’anar més enllà de tancar plantacions ubicades als municipis concrets. Cal buscar, diu, mesures d’abast més global.

La marihuana és més econòmica a Catalunya, perquè amb l’esclat de la bombolla immobiliària, moltes cases van quedar buides i van ser ocupades. Molts dels ocupants punxen l’electricitat. Aquest cost zero fa que, més endavant, les màfies optin per llogar propietats. Això fa que professionals de diversos sectors s’impliquin en el que es coneix com a ‘narcoeconomia’, especialment alguns agents de la propietat immobiliària.

Més enllà de la producció, el cultiu i la venda clandestina d’aquesta droga, també hi ha una violència associada a la marihuana. Segons els Mossos, hi ha unes 5 morts anuals a Catalunya.
Les màfies s’adonen que els surt més a compte robar a altres, que no pas gestionar els propis cultius. És el que es coneix com a ‘narcoassalts’ i n’hi ha un centenar cada any al país. El cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadea, Ramon Chacón, explica això ha generat un negoci paral·lel, el de compravenda d’armes de foc per vigilar les plantacions.

Segons dades dels Mossos d’Esquadra, es van al voltant de 400 operacions de marihuana a l’any.

Les comarques amb major incidència són els dos Vallesos i les ubicades a la zona costera nord, és a dir, Maresme, la Selva, el Gironès i l’Empordà.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: