Divendres, 8 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La situació a entitats socials com el Rebost Solidari o Càritas torna als nivells prepandèmia

Degut a la pandèmia, els casos atesos són més complexos i amb perfils diferents.

Després de més d’un any i mig, sembla que es comença a notar una tímida recuperació econòmica. En el cas de les entitats de caire social així com els Serveis Socials de Vilafranca han notat que s’està tornant als nivells prepandèmia. El Rebost Solidari, per exemple, ha quantificat una baixada del 20% en la demanda respecte al 2020. Ho explica el president de l’associació, Manuel Medialdea.

L’any passat es van fer 12.000 entregues i es van atendre 2.300 famílies. Fins al mes de setembre d’aquest 2021, s’han fet 7.400 entregues i s’han atès 1400 famílies. Medialdea afegeix que la pandèmia va portar un nou perfil d’usuaris.

En el cas de Càritas, la treballadora social Raquel Avilés explica que actualment es troben en la mateixa situació que abans de l’arribada de la Covid-19. A Càritas no parlen de cronicitat sinó de realitat estructural. I és que el mercat d’habitatge actual complica molt la situació a les persones en situació de vulnerabilitat. A Càritas treballen fent un acompanyament integral a les persones per a millorar la seva situació. Pel que fa a habitatge tenen dos pisos compartits, un a Vilafranca i un a Sant Sadurní i 10 pisos més per a famílies o persones soles vulnerables. Des de Serveis Socials, el regidor Ramon Zaballa explica que encara no han començat a notar els efectes d’una recuperació econòmica però que tampoc s’han incrementat els casos. El que sí noten és una certa complexitat en aquests.

Degut al caire multifactorial dels casos, l’equip tècnic de Serveis Socials ha de treballar d’una manera més transversal. Zaballa assegura que, malgrat la complexitat, es disposa de recursos humans suficients per atendre els usuaris.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: