Dijous, 8 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Satisfacció per la pròrroga dels ERTO fins el febrer, però els sindicats demanen més controls

El termini finalitzava aquest 30 de setembre, i ara s’ha prorrogat fins a finals de febrer de 2022. Les empreses han de lligar-ho però a la formació dels treballadors.

El Govern de l’estat ha acordat amb els agents socials prorrogar fins el 28 de febrer de 2022 els expedients de regulació temporal d’ocupació, que caducaven el 30 de setembre. Les empeses que vulguin acollir-s’hi hauran de sol·licitar-ho explícitament, ja que no se’n farà la renovació automàtica. A partir del novembre però, s’apliquen algunes modificacions, principalment una major exoneració a la Seguretat Social a les empreses que ofereixin formació al seus treballadors, i que pot arribar al 80%.

Aquest acord es valora de manera positiva des dels sindicats, que de fet ja demanaven aquesta prorroga tenint present que en general ha estat una bona eina per a mitigar la pèrdua de llocs de treball a causa de la pandèmia.

El secretari general de la UGT a l’Anoia, Alt Penedès i Garraf, Francesc Rica, considerava també que caldria abordar la reforma laboral.

En un sentit similar s’expressava el coordinador a l’Alt Penedès Garraf de CCOO, Albert Rodríguez.

Els sindicats consideren també que caldria que les administracions millorin les eines de control sobre les empreses a l’hora d’aplicar aquestes mesures per evitar fraus.

Per la seva banda, des de la delegació de la Cambra de Comerç a l’Alt Penedès el seu president Ramon Giró considera que la pròrroga dels ERTO és també positiva i considera important la demanda de formació dels treballadors.

En relació a un altre dels acords d’aquests darreres dies en matèria laboral, la pujada del salari mínim en 15€, Rodríguez considera també que és una bona notícia. Apunta però, que de cara al proper any s’ha de treballar per aconseguir que el salari mínim se situï entre els 1.100 i 1.200€ mensuals. L’objectiu és dignificar els salaris, però també que hi hagi més poder adquisitiu que ajudi a la reactivació econòmica.

A l’Alt Penedès, segons les dades que es recull al portal de dades obertes de la Generalitat, hi hauria a setembre de 2021 més d’11.000 treballadors afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació. En concret 7.741 treballadors afectats per 1.202 expedients per força major; i 3.432 treballadors en 107 expedients per altres causes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: