Dijous, 30 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’atenció oncològica s’ha mantingut durant la pandèmia, alentit però alguns diagnòstics

Els tractaments oncològics no es poden aturar, i durant la pandèmia s’han mantingut tot i que amb certs condicionants. Els diagnòstics sí que han patit més, i en alguns casos s’han retardat força.

L’atenció sanitària també es va veure afectada per la situació de pandèmia, però hi ha certes malalties que per la seva gravetat no poden aturar els tractaments i el seguiment per part dels equips mèdics. Les malalties oncològiques es troben entre aquestes. Com explica l’oncòloga mèdica Beatriz Pardo, encarregada de tractar els càncer de mama a l’Hospital Comarcal, l’activitat no es va aturar en cap moment.

En el cas de les cirurgies, sí es va fer una aturada tres setmanes, modificant per tant les planificacions previstes però mirant de no afectar el seguiment i tractament dels pacients.

Pardo comenta que van ser uns moments complicats per a tothom, però en el cas dels malalts oncològics hi havia certs factors afegits com passar per aquesta situació sovint sense el suport de la família o tenint present que els tractament son immunodepressors i això era un rics davant la Covid.

Des de l’Hospital consideren que ja es va tornant a una situació de normalitat, i que també els pacients han perdut la por d’acostar-se als centres sanitaris. Pardo reconeix però que, tot i que es fa difícil de quantificar, es donen casos de tumors que arriben ara a la consulta més avançats ja que durant un temps no s’han pogut fer diagnòstics.

La situació d’aquest darrer any també s’ha viscut amb preocupació de de l’Associació Ampert, que ofereix servei de transport a les persones que han de seguir tractament a l’hospital Duran i Reynals. El seu president, Joan Rios, recorda que els va afectar molt en els primers mesos. Van mantenir el servei, però els va caldre el suport de l’ICO per poder fer-ho.

També van tenir un suport important d’una empresa de Vilafranca que els va permetre desinfectar el vehicle cada dues setmanes. Rios recorda que hi havia por, i que algunes persones van optar per aturar el servei. Qui va voler però, va poder continuar.

Finalment Rios lamenta que s’han sentit molt sols a l’hora de saber com podien continuar atenent els seus usuaris. Considera que presten un servei que supleix una funció públic, i que des del Departament de Salut de la Generalitat no els han donat cap suport.

Ampert presta el seu servei de transport a malalts oncològics amb una furgoneta amb 17 places, que s’ha hagut d’anar adaptant a les situacions canviants a nivell normatiu que s’han viscut aquests darrers mesos.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: