Dijous, 29 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La meitat de projectes de fotovoltaiques a l’Alt Penedès han rebut un informe desfavorable

La ponència d’energies renovables de la Generalitat ha tombat 3 dels 6 projectes de parcs fotovoltaics a l’Alt Penedès, i els que queden segurament s’hauran d’ajustar per adaptar-se al territori.

Aquest dilluns s’ha conegut la decisió de la ponència d’energies renovables de la Generalitat en relació als projectes de parcs fotovoltaics que es volen instal·lar a l’Alt Penedès. Després de l’informe tècnic presentat per el Consell Comarcal, la ponència ha decidit tirar enrere el 51% de les propostes. Així, el sunsol 1, el 4 i el 5 han estat desestimats per emplaçament no viable. Aquesta és una primera petita victòria, i el president del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès, Cèsar Herráiz, es mostrava content, també per que significa que es té en compte l’opinió del territori.

Per altra banda aquesta setmana s´estan coordinant les agendes per la reunió amb el Conseller Damià Calvet i la resta dels 27 alcaldes penedesencs per tractar el tema dels parc eòlics i les plaques fotovoltaiques entre altres

Recordem que a l’Alt Penedès, s’han avaluat 6 sol·licituds, i la meitat han rebut informe desfavorable per afectacions a fauna amenaçada i a connectivitat ecològica. Herráiz apunta que els altres projectes, els sunsols 2, 3 i 6 estarien obligats a una reducció i ajustament important per garantir la correcta integració paisatgística i territorial.

D’altra banda, Josep Marrugat que és responsable de política territorial a l’Alt Penedès del sindicat Unió de Pagesos, recorda que la proposta que hi havia la taula era clarament excessiva. Apunta que es poden trobar altres ubicacions que siguin menys perjudicials per el territori, i remarcava que en tota aquesta planificació ja es comença a anar tard.

Sobre el fet que hi ha hagi pagesos que puguin contemplar cedir els seus terrenys per a ubicar plaques solars, Marrugat considera que no ha d’estranyar ja que el rendiment que dona la terra no es pot equiparar amb el que ofereixen per acollir una instal·lació d’aquestes.

Finalment des del sindicat pagès qüestionen que tingui sentit posar-ho tot a la venda i lamenten que no hi hagi polítiques clares per defensar la pagesia.

Ara caldrà estar pendents de com evolucionen la resta de propostes sobre la taula.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: