Diumenge, 14 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès confia en poder aturar els projectes de parcs fotovoltaics a la comarca

Un informe presentat a la ponència d’energies renovables de la Generalitat per part de l’ens comarcal exposa tot un seguit de consideracions per rebutjar la implantació d’aquestes infraestructures.

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, ha explicat aquest dimecres que en la sessió de la ponència d’energies renovables de la Generalitat que es va fer dilluns es va presentar per part de l’ens comarcal un informe tècnic que recull tots els motius per els quals des de la comarca s’oposen als nombrosos projectes que s’han presentat per tal d’instal·lar parcs fotovoltaics en terrenys agrícoles del Penedès.

Lluch explicava que l’informe és, de fet, una resposta a una consulta feta des de la Generalitat sobre aquests parcs. Una tasca conjunta entre els tècnics del Consell i els dels ajuntaments per tal de poder donar una resposta conjunta a aquesta problemàtica. Lluch ha remarcat que malgrat es parli de diversos parcs, en l’informe se’n parla com si es tractés d’un únic ja que estan tots connectats i acaben en una mateixa estació transformadora. En total una afectació de més de 300 hectàrees.

Com a dada, en l’informe s’especifica que a l’Alt Penedès hi ha més de 700 hectàrees de sòl industrial, i que ara es planteja fer aquesta instal·lació que representa un 50% d’aquesta superfície, unes 350 hectàrees. Es considera que és una infraestructura totalment desproporcionada en relació al territori i el seu entorn natural.

Entre els arguments que s’exposen en l’informe presentat per el Consell Comarcal es defensa el valor econòmic i paisatgístic de la vinya, el fet que les plaques tenen afectació en terrenys d’especial valor ecològic i que representen en definitiva un gran macro parc que implicaria la construcció de connectors i cablejat que trinxaria bona part del territori.

Xavier Lluch es mostrava confiat que la Generalitat aturi aquestes propostes ja que compten amb el rebuig unànime de tot el territori.

Lluch insisteix en que des del Penedès no s’oposen a les energies renovables, però sí s’està en contra una instal·lació sense tenir en compte l’opinió del territori.

La decisió de la ponència es podria conèixer en les properes setmanes. Si és contrària als projectes, aquests s’aturarien tot i que l’empresa que els ha presentat podria fer-hi al·legacions. Si la ponència es pronuncia favorablement, s’inicia tot el procediment de tramitació com qualsevol projecte urbanístic i les persones o ens afectats poden presentar-hi al·legacions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: