Dimecres, 22 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Veïns, entitats ecologistes i ajuntament s’oposen al parc eòlic Pontons II

El projecte Pontons I, amb nou molins, va ser desestimat. Però Pontons II, amb quatre aerogeneradors, continua sobre la taula.

Després que la Generalitat desestimés a finals de gener l’avantprojecte del Pontons I, el proper dilluns 15 de març està previst que es debati sobre la viabilitat del segon parc eòlic projectat a la zona, anomenat Pontons II.

Presentats i promoguts per l’empresa Eòlica La Conca 3 S.L., el primer projecte, que ha estat descartat, preveia la instal·lació de nou aerogeneradors, mentre que el segon, que continua sobre la taula, està integrat per quatre molins de fins a 200 metres d’alçada. La proposta no ha agradat ni al veïnat ni a l’Ajuntament i també ha trobat l’oposició dels municipis veïns per diversos motius, entre els quals la proximitat amb nuclis habitats i l’impacte visual i ambiental.

L’alcalde de Pontons, Josep Tutusaus, explica que s’han assabentat dels dos projectes per la premsa i que, en el cas de Pontons II, l’ajuntament hi ha presentat al·legacions en contra perquè la normativa municipal no permet la instal·lació d’aquest tipus d’infraestructura en aquella zona. Tot recordant que Pontons és un municipi que forma part del mapa eòlic de Catalunya, Tutusaus comenta que l’ajuntament «no està ni a favor ni en contra» d’aquest tipus de projectes i manifesta que seran valorats «cas per cas». Però també reconeix que l’última paraula és de la Generalitat.

Veïns i empresaris de Pontons, Aiguamúrcia i Querol s’han constituït com a Grup de Defensa del Territori de Pontons preocupats perquè el projecte continua sobre la taula. Amb el suport de les entitats ecologistes Bosc Verd i SOS Penedès, reclamen que es preservi l’entorn agroforestal de la zona i que la Generalitat doti de major protecció els espais del Montmell – Marmellar, les capçaleres del Foix, el sistema prelitoral central i el riu Gaià. Ho fan amb la intenció de garantir la protecció d’aquest paisatge davant la proliferació de projectes com el Pontons II arran de l’aprovació del decret llei 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables.

Jaume Sallés és el copropietari de la casa de colònies Cal Diable i, en el cas que el projecte tirés endavant, tindrien un dels molins i la planta transformadora, de 5.000 metres quadrats, a 700 metres de la casa.

Sallés forma part del GDT Pontons, igual que la propietària de la Masia Spa Can Pascol Sílvia Vinyarta.

A banda de l’impacte ambiental que suposaria el parc eòlic, des del GDT van més enllà i demanen una reflexió sobre el model de consum energètic.

Temen que les presses per complir amb la normativa pel que fa a la generació d’energia neta acabin ocasionant problemes greus al seu entorn. A més són partidaris d’un consum d’energia sostenible i de proximitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: