Dissabte, 25 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Aproximadament un 50% de la població activa del Penedès s’ha vist afectada per un ERTO

Les dades d’atur del 2020 fan un pas enrere de quatre anys sense comptar amb els ERTO’s, que afecten un 50% de la població activa al Penedès .

La crisis sense precedents generada per la pandèmia s’ha saldat el 2020 amb la destrucció de 622.600 llocs de treball a tot l’Estat, trencant la ratxa de creixement de llocs de treball iniciada el 2013. L’última Enquesta de la Població Activa, publicada aquest dijous reflecteix que la taxa d’atur va pujar fins al 16,1%, amb l’increment d’atur més gran des del 2012 acumulant els 3 milions 720 mil aturats.

La EPA és el millor indicador per mesurar l’estat del mercat laboral. La segona meitat de l’any pot qualificar-se de bona. A l’estiu es va crear treball i també se n’ha creat al quart trimestre de l’any. Però les dades no poden oblidar els expedients de regulació temporal ERTO.

La presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, assenyala que tot i voler trobat un missatge positiu, davant d’aquestes dades, és molt complicat perquè encara caldrà veure quins efectes hi ha definitivament quan desapareguin els ERTO’s.

Per la seva banda el secretari general de la UGT a l’Anoia, Alt Penedès i Garraf, Francesc Rica, apunta que les dades de l’EPA són les que s’imaginaven davant la greu situació generada per la pandèmia. Malgrat tot apunta que si a Catalunya s’ha tancat l’any amb un increment del 28% de l’atur, a l’Alt Penedès l’increment ha estat una mica inferior, del 25%. Tot i així són més de 6.500 persones a l’atur a la comarca. D’altra banda al llarg del 2020 hi ha hagut unes 15.400 persones que estan o han estat en ERTO.

D’altra banda també s’assenyala que les afectacions de l’atur en el conjunt del Penedès s’han viscut de forma diferent en funció de les característiques empresarials de cada comarca. A l’Alt Penedès ha estat una afectació inferior a la de les zones de costa.

En el mateix sentit, Francesc Rica, destaca les diferències entre la zona del Penedès interior i la de la costa.

Tant des del punt de vista del món empresarial com del món sindical els ERTO han estat valorats molt positivament.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: