Dijous, 30 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Monjos i Castellví de la Marca premiaran carrosses i comparses amb cançons no sexistes

Els ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos i Castellví de la Marca lideren la lluita contra les lletres sexistes de les músiques de carnaval.

La sala de plens de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos ha acollit aquest dilluns al matí una roda de premsa per presentar mesures contra les lletres sexistes a les músiques de carnaval.

La regidora de Cultura i Igualtat dels Monjos Esther Marmaneu i el regidor de Joventut i Igualtat de Castellví de la Marca Eliseu Alegre han explicat com aquests dos municipis volen liderar una manera d’entendre el carnaval que acabi amb la presència del masclisme, la denigració de les dones o els comentaris lgtbifòbics a les lletres de les cançons que ballen els i les integrants de carrosses i comparses.

L’any 2019 l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos va fer la recomanació de no utilitzar músiques amb lletres sexistes a la rua de carnaval del municipi. Només 3 dels 27 grups participants no van tenir en compte la recomanació. Donat aquest bon resultat, l’ajuntament ha fet un pas més i oferirà una subvenció de 150 euros a les carrosses i 90 euros a les comparses que utilitzin músiques lliures de sexisme. En aquesta mateixa línia actuarà l’ajuntament de Castellví de la Marca, que premiarà amb un ajut extra de 50 euros les carrosses i comparses que segueixin aquest criteri.

La regidora dels Monjos Esther Marmaneu ha explicat que la idea és estendre aquesta iniciativa a altres municipis del Penedès i el Garraf. Per això ja hi hagut contactes amb altres ajuntaments de la zona.

Les mesures que adopten els Monjos i Castellví han implicat l’anàlisi d’unes 250 cançons en més de cinc idiomes i l’elaboració d’un llistat que determina quines són lletres sexistes i quines no. Tot plegat amb la col·laboració de l’assemblea feminista La Ruda.

Els ajuntaments d’Olèrdola, Calafell i Sant Martí Sarroca ja s’han afegit a la iniciativa i vetllaran per reduir al màxim la presència de cançons sexistes a través, de moment, d’una recomanació.

Els Monjos i Castellví de la Marca esperen reunir més suports de municipis veïns i aconseguir que l’any que ve hi hagi unes bases conjuntes que evitin les lletres masclistes a les rues de carnaval i a la resta d’actes relacionats amb aquesta festa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: