Dimecres, 17 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Òmnium acull la presentació d’un llibre sobre la reinvenció de l’escola catalana i la transició

El llibre és un recull de les experiències dels docents i formadors que van encarar, a corre-cuita, la formació del professorat després de la mort del dictador per encara el pas a l’escola catalana.

Teresa Casals i Martí Mas presentaven dimecres a l’Espai Muriel Casals de Vilafranca el llibre “La reinvenció de l’escola catalana. Un compromís col·lectiu”. Un llibre que neix del neguit de la filòloga Teresa Casals que juntament amb el jove periodista Martí Mas han volgut recollir el que va ser el traspàs de l’escola franquista cap a l’escola catalana després de la mort de Franco i el retorn de la democràcia a l’estat espanyol. Un moment en que es s’albiraven reformes i canvis, que també van afectar l’escola.
Casals apuntava que en un primer moment van ser uns 30.000 mestres d’arreu de Catalunya que van haver de formar-se per fer el pas de l’escola franquista a l’escola catalana, i que en prop de 12 anys van ser uns 300.000. Una formació que en un primer moment es va haver de fer a corre-cuita.
La intenció ha estat explicar el moment a través de les opinions i sensacions dels protagonistes que van participar en aquest procés; i al mateix temps posava en valor el que ha significat la immersió lingüística com a eina de cohesió. Apuntava però també que el llibre era un punt de partida i considerava que caldria fer-ne estudis posteriors i més profunds.
Martí Mas, per la seva banda, es mostrava satisfet dels resultats del llibre, i remarcava que calien més treballs de divulgació sobre el que va representar aquella època d’inici de la transició, recollint la part més humana dels inicis de la democràcia.
L’acte va comptar també amb la presència de Josep Sort, que va presentar els autors i glosar el llibre abans que s’entrés per part de Teresa Casals i Martí Mas en els detalls de com havien fet el treball i què es recull en el llibre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: