Diumenge, 5 de Febrer de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Observatori de la sequera de l’Alt Penedès es posa en marxa

L’Observatori de la sequera implanta un sistema de sensors per recollir informació detallada que permeti afrontar els efectes del canvi climàtic a la vinya.

Aquest dimarts al matí l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech de Sant Sadurní d’Anoia acollia la presentació de l’Observatori de la sequera de l’Alt Penedès.

Centres de recerca, administracions, cellers i pagesia fa temps que estan preocupats per l’adaptació del conreu de la vinya, vital per a la comarca, als efectes del canvi climàtic. Fonamentalment a la reducció de la pluviositat i la major evaporació de l’aigua.

En aquest context, i tenint en compte que al Penedès no hi ha rec ni aigua disponible per regar, l’Observatori de la sequera vol aportar informació detallada que serveixi per prendre decisions en el futur proper. A través de sensors enterrats a diferents profunditats en sis finques diferents de la comarca, aquestes dades es van recollint sistemàticament i seran compartides amb tots els agents interessats.

L’Observatori no serà només una base de dades sinó un projecte de transferència perquè després cadascú prengui la decisió que consideri més adequada, però sempre amb informació fiable i el més afinada possible.

L’Observatori de la sequera és una acció més d’adaptació al canvi climàtic que s’emmarca en el projecte de finançament europeu Life Clinomics, del qual forma part la comarca de l’Alt Penedès al costat del Montseny i les Terres de l’Ebre.

Els sensors analitzen la pluviometria, la transpiració i l’assecament de la terra. Se n’han plantat tres a cada parcel·la, a 15, 30 i 45 centímetres, per tal de conèixer les reaccions a cotes diferents.

Hi ha sensors a Espiells, a la finca de l’escola de viticultura i enologia, a Sant Sadurní, a la finca Raventós i Blanc, a Sant Martí Sarroca, en un finca de Família Torres, a Font-rubí, en terrenys del celler Piñol, a La Granada, en una vinya del Celler Cooperatiu, i a Canaletes, en una propietat de Can Feixes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: