Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’onada de calor podria retardar una setmana la verema d’aquest any respecte la mitjana

Aquest inici d’estiu, marcat per les altes temperatures i la manca de pluges, podria retardar la data d’inici de la verema. La calor afectaria també al resultat final del raïm.

En aquestes darreres setmanes, el Penedès ha patit una forta onada de calor, fent que a Vilafranca els termòmetres arribessin a marcar els 38 graus, obligant les autoritats a prendre mesures excepcionals per portar millor aquesta situació.

Les fortes calors han tingut un impacte significatiu en la fauna, la flora i l’entorn penedesenc. En aquest cas, la vinya, protagonista principal del paisatge de la comarca, també ha patit les conseqüències d’aquesta situació d’extrema calor.

Els viticultors, que en aquestes dates ja tenen el punt de mira posat en la verema, comencen a determinar què ha suposat la onada de calor a l’hora de tenir un creixement òptim de la planta i el seu fruït: el raïm.

Enòlegs com l’Ivà Gallego intenten predir com es desenvoluparà el procès previ a la verema, que tindrà lloc en menys de dos mesos. Gallego explica que en períodes com el d’una onada de calor, la vinya fa tot el possible per defensar-se’n. La planta s’adapta a l’ambient i cessa la seva activitat «per no perdre aigua», fet que comporta que es retardi una setmana el canvi de color del raïm, també conegut com a verol.

Gallego explica que episodis de forta calor, com el que hem viscut recentment, també poden afectar la qualitat del raïm, fent que acumuli sucres i no faci la fotosíntesi. Les altes temperatures també es tradueixen en un raïm més petit, amb una acidesa més baixa.

Tal com assenyala Gallego, la pluja seria la millor aliada de les vinyes, aportant la quantitat d’aigua necessària per un creixement òptim. Això sí, les precipitacions haurien de ser d’una magnitud més gran que les d’aquest darrer cap de setmana, que no han suposat cap canvi en el procés de creixement de la vinya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: