Dimecres, 22 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El bon temps i la participació han marcat una nova edició de la festa del Xató de Vilafranca

Aquest diumenge durant el matí tenia lloc a la Rambla de Sant Francesc de Vilafranca una nova edició de la Festa del Xató.

Marcada pel bon temps i una gran participació, la festa va omplir la rambla i les diverses activitats complementàries que formaven part del programa. A tres quarts de dues ja s’ havien esgotat les 2.100 racions que ens van aportar els diferents gremis de la Ruta del Xató: Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilanova i Vilafranca del Penedès. Es van gaudir, d’altra banda, prop de 1.000 degustacions de vi.

La regidora de Promoció Turística Maria Dolors Rius en feia un balanç positiu ja ben entrada la jornada.

Els vins de la DO Penedès sempre han estat vinculats, no només a la festa del Xató de Vilafranca, sinó a la Ruta del Xató en general. Però en aquesta edició, aquest pes és més important en ser Josep Maria Albet, el president de la DO, l’ambaixador de la Ruta. En aquest sentit, una de les activitats més destacades de la festa del Xató de Vilafranca va ser el maridatge conduït pel sommelier Joan Lluís Gómez, que havia estat el sommelier del restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar i que ara fa de formador. El maridatge es va celebrar amb les places exhaurides.

També van tenir molt d’èxit els dos tallers infantils de fer xató conduïts per representants del Gremi d’Hosteleria de l’Alt Penedès, l’entitat que també es feia càrrec de l’estand del Xató de Vilafranca. Els tallers van comptar amb la participació de gairebé 40 nens i nenes. Els més menuts també van poder gaudir d’un espectacle familiar: el concert de música funky del grup d’animació Orelles de xocolata.
D’altra banda, la jornada va comptar amb la presència de les parades del mercat d’artesania, brocanters i pintura de l’Alt Penedès.

Cap al final de la festa, l’alcalde de Vilafranca Pere Regull recordava que la Ruta del Xató reparteix unes 90.000 racions d’aquest plat típic del Penedès i el Garraf en les seves diferents cites. Regull explicava que el Xató encara té recorregut i que és un bon element de promoció de la personalitat del territori.

La Ruta del Xató començava a finals de novembre amb el Festival del Xató a Vilanova i la Geltrú i continuava el passat 3 de febrer amb la Xatonada Popular del Vendrell. Després de la Festa del Xató de Vilafranca d’aquest diumenge, arriba la Setmana del Xató a Sitges, del 28 de febrer al 6 de març, i la ruta conclou el 17 de març a Calafell.

La cita de Vilafranca és l’única que permet degustar el xató de tots els municipis de la Ruta: Vilanova, El Vendrell, Vilafranca, Sitges i Calafell, cadascun amb les seves particularitats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: