Diumenge, 23 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Visita a les excavacions arqueològiques de les obres de reforma del museu

La incidència de la pesta negra al segle XIV podria ser el principal motiu de l’acumulació de cossos descobert amb les obres de reforma del museu.

Vinseum i Tríade Serveis Culturals proposaven aquest diumenge una visita guiada a les excavacions arqueològiques que s’estan duent a terme a les obres de reforma del museu, després de l’enderroc de Cal Pa i Figues.

Els treballs han posat al descobert un cementiri medieval amb més de vuitanta individus inhumats. La troballa, que data majoritàriament del segle XIV, ha estat inesperada, ja que el cementiri medieval de la vila que ja es coneixia és el que estava emplaçat a davant de la basílica de Santa Maria.
Però a prop de la façana lateral del Palau Reial, descoberta amb l’enderroc de l’edifici de Cal Pa i Figues, s’hi acumulen desenes de tombes individuals; també nombroses de dobles, tant d’adults com d’infants, atribuïbles, segurament, a enterraments simultanis de grups familiars. Destaca per damunt de tot una fossa comuna de la qual han estat extrets 14 individus.

Alguns dels esquelets excavats, especialment els de la fossa comuna, podrien haver mort a causa de la pesta negra, epidèmia que a mitjans de segle XIV va arrasar més d’una cinquena part de la població catalana.

Jordi Amorós, director de l’actual fase de les excavacions, explica que la hipòtesi principal amb la qual treballen és que la zona, segurament un espai obert de patis i horts, s’hagués convertit en un cementiri improvisat a causa de l’alta mortalitat del moment.

L’estudi antropològic d’aquests enterraments aportarà una informació molt valuosa de la Vilafranca dels primers temps de la seva fundació, de com eren els seus habitants i de com els va afectar la pesta negra.

Amorós destaca que tot quedarà documentat i serà estudiat i remarca la importància de recuperar el patrimoni antic.

L’arqueòleg explica, d’altra banda, que hi ha una fase d’enterrament anterior a aquesta que dataria del segle XIII, poc després de la fundació de Vilafranca. Però no s’han trobat restes anteriors, de manera que es descartaria que els cossos localitzats fossin els dels primers habitants de la vila, com s’havia apuntat inicialment.

Les tasques d’excavació s’estan compaginant amb les obres de la construcció de noves dependències del Vinseum. El tractament de les restes està sent supervisat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: