Dilluns, 24 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Acaba la campanya d’excavacions arqueològiques a la Font dels Igols de Pontons

Els jaciments d’Hortes de Cal Pons, Valls del Foix i Fonts dels Igols treuen a la llum el conjunt de terrisseries ibèriques més important de Catalunya.

Ja fa anys que diversos equips d’arqueòlegs han treballat en diferents campanyes als jaciments d’Hortes de Cal Pons, a Pontons, i de les Valls del Foix, a Torrelles; tots dos en terrenys dels cellers Parés Baltà. Durant les dues darreres setmanes, però, l’activitat ha estat centralitzada al jaciment de la Font dels Igols, a Pontons, on un equip de 12 persones ha descobert dos forns més i altres restes que confirmen que la zona era un gran centre de producció de terrisseria entre els segles V i III abans de Crist.
Ramon Cardona és un dels directors de l’excavació.

La zona, amb bosc, aigua i argileres, presenta les condicions adequades per a fer-hi terrisseria. De fet, s’hi han trobat restes de vaixella de tota mena, així com grans tenalles i àmfores.

Les troballes permeten afirmar que aquesta zona, entre els termes municipals de Pontons i Torrelles de Foix, compta amb les terrisseries ibèriques més importants de Catalunya i del Nord Est de la península ibèrica trobades fins ara.

Els treballs arqueològics estan encapçalats per investigadors de la Universitat de Barcelona i el Centre d’Estudis Lacetans en el marc del projecte “El canvi sociocultural a la Cessetània oriental (Penedès i Garraf) durant la Protohistòria i l’època romano republicana”.
Pel que fa als altres dos jaciments, les Hortes de Cal Pons ofereixen un ric conjunt arqueològic de set forns ceràmics, cubetes de decantació, canteres d’extracció d’argila i edificacions relacionades amb l’emmagatzematge i treball de la ceràmica. D’altra banda, el jaciment de les Valls del Foix, localitzat en uns antics bancals de vinya abandonats, està igualment especialitzat en la fabricació de ceràmica ibèrica i se situa a escassa distància de l’anterior jaciment, a les Capçaleres del Foix. S’hi han localitzat de moment dos forns, un tester i altres elements relacionats amb l’extracció d’argila i el seu processament.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: