Dijous, 30 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La forta plaga de míldiu que ha patit la vinya del Penedès no farà minvar la verema

Aquest 2018, el Penedès ha viscut una de les pitjors campanyes de míldiu que es recorden en anys.

Va ploure a l’abril, al maig i fins al 10 de juny i en aquests 70 dies, hi va haver de 25 a 30 dies amb pluja, fet que ha marcat una de les pitjors plagues de míldiu segons explica el tècnic de vinya de l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura, Joan Reyes.

Els pagesos que han anat fent els tractaments han pogut controlar el fong, però afegeix que hi ha finques puntuals on han perdut una part important o fins i tot la totalitat de la collita.

Segons Reyes, tothom ha perdut una petita part però és un any d’una gran collita i quedarà compensat. Aquesta verema 2018 és superior a les dues darreres, afectades per la sequera, i les pèrdues que comporti el míldiu es veuran compensades.

Els anys que plou més, la vinya pateix més problemes sanitaris, sobretot de fongs com el míldiu, però per contra la collita és més abundant.

Això sí, els tractaments fitosanitaris comporten un sobrecost per al pagès. En un any “extraordinari” com aquest, s’ha doblat i triplicat la mitjana de tractaments preventius habituals. L’any passat es van fer de dos a tres tractaments antimíldiu i enguany, hi ha finques on han hagut de tractar de nou a deu vegades.

Joan Reyes també ha tingut paraules d’elogi per als viticultors del Penedès per la seva professionalitat i ha recordat que un 40% de la vinya és ecològica, cosa que comporta més dificultats. Només es pot tractar el míldiu amb coure de manera preventiva i a més, té una prevalença curta.

L’atac de míldiu ha estat homogeni arreu de la comarca fins a principis de juny, però un parell d’episodis de pluja locals a finals de juny i principis de juliol van reinfectar vinyes de La Granada, Sant Sadurní i Gelida.

Cada pluja comporta una nova infecció de míldiu perquè el fong necessita aigua líquida per reproduir-se.

A banda del míldiu, la vinya penedesenca també ha patit malura, tot i que no tan forta com en altres anys, corc del raïm i alguns episodis de pedra.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: